Biskup Huzjak: Pozvani smo aktivno sudjelovati u stvaranju života društva

Proslavljala ''osmog'' u mjesecu, Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći i Dan neovisnosti.
Autor: B. Lukačević/Laudato/D.T. ponedjeljak, 09. listopada 2017. u 16:39
Na poziv domaćeg župnika Ivana Lenića mons Vjekoslav Huzjak, bjelovarsko-križevački biskup predvodio je u nedjelju 8. listopada središnje hodočasničko slavlje u župi Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu, koja je toga dana proslavljala ''osmi'' u listopadu Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći i Dan neovisnosti. Pod geslom ''Svrni na nas pogled mili, rod hrvatski ti zakrili!'' na svih pet misnih slavlja sudjelovalo je nekoliko tisuća vjernika, koji su od ranih jutarnjih sati pristizali u svetište i bližih i daljih krajeva. 
 
Promišljajući u svojoj homiliji o Marijinoj ulozi u stvaranju naše Domovine, biskup Huzjak je naglasio kako je pobožnost Mariji, koju naš narod posebno časti, i Domovini su čvrsto povezani jer je vjernička svijet dio identiteta hrvatskoga naroda. 
 
- Marija kao naša nebeska zaštitnica u našem se narodu od početka posebno časti, što pokazuju i tolika svetišta, crkve i kapele u Hrvatskoj njoj posvećene. Također i ovdje u Slavonskom Brodu čiju su pobožnost Gospi Brze Pomoći u onim teškim prilikama započele naše uršulinke, i ta se pobožnost razvijala kroz 60 godina. To je dokaz da je Marija ona koja prati svoj narod, koja je strpljiva majka, koja nam svojim zagovorom pomaže u svim našim životnim borbama i poteškoćama. Njezin zagovor osobito kada se slave naši nacionalni blagdana kao današnji Dan neovisnosti s osobitom zahvalnošću Mariji se prisjećamo Domovinskog rata i krunica oko vrata naših branitelja, koji su s mislima na vječnu domovinu, na Boga i vjeru koja im je davala snagu i jakost, da su se mogli suprostaviti daleko nadmoćnijem neprijatelju, ali u obrani svojega, u obrani onoga što je bio i narod i domovina oni su pobijedili - rekao je među ostalim biskup Mrzjak. 
 
Ukazao je i na opasnosti koje se kriju iza rodne ideologije koju nam žele nametnuti te posvjestio kako smo kao kršćani pozvani i molitvom i svojim zauzimanjem aktivno djelovati u stvaranju društva, ne dati se marginalizirati. 
 
- Ne dopustimo da takve stvari ulaze u društveno tkivo, kršćani ne žive u konkretnom društvo zato je važno da promišljamo stvari i gledamo iz Božje perspektive. Važno je djecu pripremati da ovdje u svojom domovini mogu živjeti, raditi. Kad dolazimo Gospi Brze Pomoći važno je da joj otvorimo srce da nam ona prosvjetli duh i srce kako bi mogli činiti ono što je važno danas. Ne dopustimo da drugi za nas odlučuju. Pozvani smo aktivno sudjelovati u stvaranju života društva. Ne sijemo se dati marginalizirati, dopustiti da drugi za nas odlučuju, jer sve što se u društvu događa tiče se nas i naše djece. Imamo obavezu osigurati im dostojan i dostojanstven život.  Gospa je tu radi nas, zato je važno ne dolaziti joj ne sa svojim programima, nego slušati što nam ona želi reći. Nismo vjernici samo kad se molimo Bogu nego  smo vjernici 24 sata. Pozvani smo živjeti poput Marije. Više nego ikada potrebno je izgrađivati obiteljsku molitvu, kako su to ovdje činile i čine naše uršulinke. Pozvani smo odgajati i ovaj svijet preobražavati u svijet Božji, u Gospi prepoznavati model svoga života. A to možemo svojom molitvom i pouzdanjem u Gospodina -  zaključio je biskup Huzjak.
 
 
 
Da biste komentirali, prijavite se.