Blagdan sv. Ane i blagoslov tvrđavske kapele u Slavonskom Brodu

'Tvrđava svjedoči da je Kristovo spasenje, koje se u njoj slavilo i primalo, bilo vrelo tolikima u vremenima najezdi...'
Autor: Brankica Lukačević /Laudato/M.P. Photo: Brankica Lukačević nedjelja, 29. srpnja 2018. u 13:02

U dugoj tradiciji štovanja sv. Ane, vezanoj uz Tvrđavu u Slavonskom Brodu, a obnovljenoj s demokratskim promjenama u našoj domovini, ovogodišnja je proslava blagdana sv. Ane bila posebna.
 
Predvodeći u četvrtak 26. srpnja na Svetičin blagdan svečano Euharistijsko slavlje đakovačko-osječki nadbiskup u miru mons. Marin Srakić blagoslovio je ponovno podignutu tvrđavsku kapelu, te je tim činom stavio u funkciju bogoštovlja.
 
Uz domaćeg župnika župe Gospe Brze Pomoći i dekana Ivana Lenića suslavili su mons. Ivan Ćurić, generalni vikar Đakovačko-osječke nadbiskupije, te sedmorica brodskih župnika i domaćih sinova. Među brojnim nazočnim vjernicima bili su predstavnici grada Slavonskog Broda na čelu sa zamjenicom gradonačelnika Teom Tomas, policije na čelu s načelnikom Antunom Valićem, te braniteljskih i stradalničkih udruga iz Domovinskoga rata.
 
Kapela je ponovno podignuta zauzimanjem grada Slavonskog Broda kao vlasnika Tvrđave, u njezinom središtu, na temeljima prvotne iz 1743. , a srušene od komunističkih vlasti 1947. godine Posebnim ugovorom povjerena je 2015. na korištenje župi Gospe Brze Pomoći, jer se nalazi na njezinu području.
 
U pozdravnom govoru domaći župnik Lenić je naglasio kako tim vjerničkim sabiranjem o blagdanu sv. Ane usred zidina brodske Tvrđave dotičemo drevnost naše povijesti, ali i njezinu neprekidnu prožetost kršćanskom vjerom, nadasve darom Kristova spasenja koje je uvijek – do danas – neuništiva snaga našega postojanja.
 
- Znamen svega toga je ova ponovno podignuta kapela u srcu brodske Tvrđave... Ona svjedoči da je Kristovo spasenje, koje se u njoj slavilo i primalo, bilo vrelo tolikima u vremenu otomanske vlasti na našim prostorima, kao i obrane od daljnje turske najezde, te u vremenima koja su uslijedila za dvaju svjetskih ratova i poslije njih, za Domovinskoga rata i do nas danas... Zato nas raduje da će ova kapela, podignuta zalaganjem grada Slavonskoga Broda i nastojanjem odgovornih u njemu, na čelu s gradonačelnikom Mirkom Dusparom, a povjerena – suglasnošću i drugim potporama našega Nadbiskupskoga ordinarijata u Đakovu, te nadbiskupa Marina i Đure – područnoj župi Gospe Brze Pomoći i njezinim svećenicima, čijom su brigom ostvareni završni radovi i oprema do današnjega stanja, danas biti blagoslovljena i stavljena u službu bogoštovlja – rekao je preč. Lenić.
 
Dodao je kako će ona biti dijelom za župne potrebe, a ponajviše za nadžupna okupljanja mladih, braniteljskih i stradalničkih udruga, policije, te svih vjernika prigodom državnih, županijskih i gradskih blagdana, drugih spomena iz Domovinskoga rata, te za njoj primjerena kulturna zbivanja.
 
Znakovito je bilo vidjeti za središnjim ulaznim vratima kapele veliki vijenac s papinskom zastavom, zatim mladiće odjevene u odoru brodskih husara s bakljama, te pripadnike branitelja i policije s državnom, gradskom i brigadnim zastavama. Dvije djevojke u slavonskim narodnim nošnjama, nakon župnikova pozdrava, predale su mu slavonski ručni rad i cvijeće.
 
Na samom početku mise nadbiskup Marin je predvodio  obred blagoslova kapele, te je poškropio iznutra i izvana uz pjevanje psalma ''U dom ćemo Gospodnji radosno ići''.
 
- Koliko hrvatski narod časti Bleženu Djevicu Mariju i štuje njezinu majku sv. Anu dokazuju crkve i kapele podignute njima u čast. Tako ih je u Hrvatskoj 250 podignuto Mariji u čast a 150 u čast sv. Ane - ustvrdio je na početku homilije nabdiskup Srakić.
 
Nabrajajući čemu je sve sv. Ana zaštitnica on je istaknuo da ta tvrđavska ljepotica nije podignuta samo u čast sv. Ane, nego i svim čestitim ženama i majkama te ih sve pozvao da se uvijek utječu toj velikoj svetoj ženi. Citirajući sv. Pismo koje govori o dostojanstvu žene nadbiskup je naglasio kako je žena sunce obitelji te ima važnu ulogu u odgoju djece.
 
- Crkva je ustanovljenjem ovoga blagdana htjela počastiti bezbrojne neznane junakinje naših kuća, Crkve i društva, žene i majke, koje ostaju nepoznate i nepriznate kao osoba u svojoj ličnosti i svome radu. Ovaj je blagdan kanonizacija svih čestitih žena i majki čiji veliki i nezamjenjiv doprinos za obitelj muževi često ne priznaju - rekao je među ostalim nadbiskup te na kraju zahvalio svim majkama i ženama koje svojim radom, žrtvom, molitvom čine ovaj svijet boljim i plemenitijim.
 
Muškarce je pozvao da poštuju i cijene žene kako bi mogle hrabro nositi svoje životne teškoće i iskušenja.
 
Kako je vjernička tradicija da uoči većih blagdana upriliči bdjenje, u predvečerje toga dana - u srijedu 25. srpnja župnik Lenić je priredio prigodni povijesno-glazbeno-molitveni susret vjernicima uz mogućnosti razgledavanja unutrašnjosti uređene kapele. Prigodnim glazbenim točkama program je obogatila Paulina Kovačević, studentica gitare 5. godine na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
 
Župnik je iznio zanimljivi povijesni prikaz o gradnji, ulozi, opremljenosti i događanjima uz bivšu tvrđavsku kapelu, posvećenu Blaženoj Djevici Mariji Pomoćnice, a uz koju se kasnije – napose s prestankom Vojne krajine – razvijalo štovanje sv. Ane, obnovljeno u novije doba. Posebno je citirao zapisnike kanonskih vizitacije, kroniku Franjevačkoga samostana i druge crkvene izvore. Susret je završio molitvom prema obredu blagoslova crkvenih zdanja.
 
 

Da biste komentirali, prijavite se.