Blagoslov kapelice na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu

Na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Đakovu u srijedu 27. lipnja upriličen je blagoslov studentske kapelice Marije Majke Crkve.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: IKA četvrtak, 28. lipnja 2018. u 17:00

Program se sastojao se od pozdravnih govora, glazbe te euharistijskoga slavlja u sklopu kojega je blagoslovljena kapelica. Okupljene su na početku pozdravili rektor Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku prof. dr. Vlado Guberac, kipar i profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu Damir Mataušić te dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu prof. dr. Ivica Raguž, koji je kao teolog surađivao s Mataušićem na uređenju kapelice.
Govoreći o važnosti zahvaljivanja i zahvalnosti koja pripada svakomu činu našega postojanja, dekan Raguž na osobit način zahvalio je Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i njegovom rektoru Gubercu, koji je prepoznao sveučilišnu i akademsku važnost ove kapelice te, kako je istaknuo, bez financijske pomoći Sveučilišta, kapelica zasigurno ne bi bila dovršena.

Dekan je posebnu zahvalnost uputio i kiparu Mataušiću na izvrsnoj suradnji koja je samo potvrdila koliko je važna simbioza teologije i umjetnosti kako bi plod takvoga odnosa bila 'smislena, svrhovita u sebi samima' i nadasve 'lijepa' djela, kao što je kapelica i svi detalji koji ju krase. Govoreći o tim detaljima, dekan se posebno zadržao na kompoziciji u čijem je središtu, kako je istaknuo 'vizija Gorućega grma, plamenoga grma iz kojega je Bog govorio Mojsiju, ali i grma Marijine utrobe, iz kojega je zapaljen oganj koji je bačen na ovaj svijet (Lk 12, 49), a to je oganj Isusa Krista'. Posebno vrijedni i lijepi umjetnički detalji su i simboli evanđelista, ambonska i oltarska ploča, te procesijski križ.

Prvi dio programa pratile su glazbene dionice u izvedbi Krešimira Marmilića na violini i Milana Hibšera na orguljama, koje su inače posebno nabavljene za tu kapelicu i koje su se prvi puta mogle čuti u prostoru kapelice.

Središnji događaj bilo je euharistijsko slavlje koje je predvodio đakovačko-osječki nadbiskup i veliki kancelar Đuro Hranić, koji je blagoslovio kapelicu te istaknuo da je njezino dovršenje 'točka na i' nastojanja oko uređenja 'đakovačkoga kampusa' – kompleksa koji sačinjava Katolički bogoslovni fakultet, moderno uređeni studentski dom, knjižnica i sada studentska kapelica Marije Majke Crkve.

 

Da biste komentirali, prijavite se.