Brojni hodočasnici častili Gospu Brze Pomoći u Slavonskom Brodu

Blizu dvije tisuće hodočasnika okupilo se u petak 8. svibnja na 'osmi' u mjesecu kao hodočasnički dan Gospe Brze Pomoći u njezinu svetištu u Slavonskom Brodu.
Autor: Brankica Lukačević/Laudato/M.P. Photo: Brankica Lukačević nedjelja, 10. svibnja 2020. u 12:36

Kako bi u ovim posebnim uvjetima zbog pandemije koronavirusa svi Gospini štovatelji mogli sudjelovati na Misnim slavljiama toga ih je dana u svetištu slavljeno sedam. Brojni vjernici mise su mogli pratiti u prostranom Gospinom dvorištu. Sva su slavlja predslavili domaći svećenici.
 
Središnje hodočasničko slavlje uz domaćeg župnika Ivana Lenića te grkokatoličkog brodskog župnika Aleksandra Hmilja i p. Marijana Zubka, misionara Krvi Kristove iz Zagreba preslavio je mons. Stjepan Belobrajdić, umirovljeni brodski župnik. Posluživao je trajni đakon Vrhbosanske nadbiskupije vjeroučitelj Robert Čabraja.

Pojašnjavajući Evanđelje u kojem Isus stišava oluju i smiruje svoje preplašene učenike mons. Belobrajdić je primijetio kako Isus prekorava nevjeru svojih učenika i upozorava ih da se ne moraju ničega bojati kad je On s njima.

- Upravo je to bila prilika u ovim danima pandemije, a bit će i dalje, da rastemo i sazrijevamo i ne bojmo se jer je Isus u lađi našega života - rekao je uz ostalo mons. Belobrajdić.
 
Vjernicima je na kraju postavio tri pitanja i zamolio ih da na njih odgovore konkretnim življenjem svoje vjere.
 
- U kojim područjima svoga života doživljavam najveće valove i jesam li čuo što mi Isus odgovara? Čuli smo da je rekao apostolima: Kukavice, bojite se, a ja sam tu! Drugo, u tim životnim valovima, doživljavam li da je Isus sa mnom ili s tolikima oko sebe pitam, 'Bože, Isuse, pa gdje si'? I treće pitanje je koja je moja najveća zapreka da imam potpuno povjerenje u Boga i time ostvarujem radost svoga življenja? Braćo i sestre, pozvani smo na ta pitanja odgovoriti svojim životom. U tome neka pomogne naša Gospa Brze Pomoći – zaključio je propovjednik.

Svečano je bilo i na večernjoj Misi u 20 sati na kojoj je sudjelovao veći broj mladih, napose studenata, koji su u zajedništvu s predvoditeljem slavlja studentskim kapelanom Robertom Farkašem zahvalili Gospi na blizinu u ovom vremenu. Tom su Misom ujedno nastavili svoje redovite Mise mladih koje u tom svetištu inače slave svake srijede.

Nakon višegodišnjeg promišljanja domaćeg župnika i njegovih suradnika, a na poticaj hodočasnika, upravitelj svetišta preč. Lenić je pozvao sve da izraz privržene ljubavi i zahvalnosti Gospi Brze Pomoći, bude izrada i postavljanje njezina kipa u župnom dvorištu i stvaranje mjesta molitve i pobožnosti za hodočasnike. To će biti zavjet Gospin Brze Pomoći, koji su pojedini vjernici podržali svojim darovima.

Kako bi u ovim posebnim okolnostima pandemije svim Gospinom štovateljima omogućili sudjelovanje na Misnim slavljima, ovoga su svibnja domaći svećenici upriličili Dane čašćenja Gospe Brze Pomoći, koji su započeli u utorak 5. svibnja i trajali do subote 9. svibnja.
 
Crkva je kroz sve dana bila otvorena vjernicima za osobnu pobožnost.

Svi dani bili su u znaku molitve Gospi Brze Pomoći, zazivane u litanijama 'obranom od zaraznih bolesti i pošasti', za prestanak bolesti COVID-a 19. Zato je za euharistijska slavlja na sam hodočasnički dan bio korišten posebni misni obrazac 'u vrijeme pandemije', odobren za ovo razdoblje od Kongregacije za bogoslužje i disciplinu sakramenta.

 

Da biste komentirali, prijavite se.