Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći u Slavonskom Brodu

U duhu gesla 'Majko sveta, što vrh svijeta novu radost razlijevaš promišljalo se o Gospi koja je uzrok naše istinske radost.
Autor: B.Lukačević/Laudato/K.P. Photo: B. Lukačević četvrtak, 09. kolovoza 2018. u 15:03

Unatoč visokim temperaturama Dan čašćenja Gospe Brze Pomoći i hodočasnički njezin dan okupio je u srijedu 8. kolovoza u istoimenoj župi i svetištu u Slavonskom Brodu brojne vjernika iz raznih krajeva Hrvatske i BiH te veći broj naših sunarodnjaka koji su na privremenom ili trajnom radu diljem domovine i u inozemstvu.

U hladovini Gospina dvorišta sudjelovalo je njih oko 5000 na pet Misnih slavlja, koje su slavljene na vanjskom oltaru. U duhu gesla 'Majko sveta, što vrh svijeta novu radost razlijevaš...' predslavitelji euharistijskih slavlja, počevši od ovogodišnjih mladomisnika fra Stjepana Hrkača, vlč. Blaža Jokića i vlč. Patrika Križanca te vlč. Marka Čubelića, svećenika Požeške biskupije na studiju u Rimu i predslavitelja središnje hodočasničke Mise fra Franje Jurinca, gvardijana u Krapini, promišljali su o Gospi koja je uzrok naše istinske radosti.

Kao predslavitelj središnjeg hodočasničkog slavlja, koje je završeno ophodom oko župne crkve i molitvom povjere Gospinoj zaštiti, fra Franjo Jurinec u svojoj je homiliji naglasio da je radost osnovna kršćanska kvaliteta i stav, zaštitni znak nas kršćana, a Marija utjelovljenje takvoga stava, znak radosne nade.

- Poput Marije i mi smo pozvani biti radosni prenositelji onoga što u Crkvi čujemo. Marija je to mogla i željela učiniti u svim trenucima svoga života, kako u onim radosnim tako i onim pod križem. Ona služi ispunjenju volje Božje, jer je slijedila Isusa do kraja, jer je imala oči duše i srca, znala je sve ono što je Isus govorio pohraniti u svome plemenitom srcu, imala je pronicljiv pogled i znala spoznati potrebu da sve pretvori u radost. Ona nam je primjer da u malim stvarima tražimo Božju milinu i vrlinu te takvi stanemo jedni pred druge ispunjeni pravednošću i otvorenošću, jer samo tako svjetla istina izvor je radosti, a u njoj Marija najbolji primjer. Ona je bila radosna i pod križem i u molitvi, ona je znak radosne nade - rekao je među ostalim gvardijan Jurinec te zaključio da samo maleni i ponizni mogu biti radosni.

Najradosnija je, čini se, bila večernja misa koju je predslavio vlč Marko Čubelić. On je na kraju mMise posebno blagoslovio i svetom vodom poškropio više od stotinu dječice koja su došla sa svojim roditeljima, bakama i djedovima te ih povjerio Gospinoj zaštiti.

U hladovini Gospina svetište, a i u crkvi mnogobrojni su vjernici pristupili sakramentu pomirenja za koji su im tijekom dana na raspolaganju bili više svećenika.

 

Da biste komentirali, prijavite se.