Devet novih đakona Đakovačko-osječke nadbiskupije

Ako je na novcu carev lik, potrebno je vratiti ga caru, kojemu i pripada. Što je potrebno vratiti Bogu? Ono Božje što je čovjek zadržao za sebe - sebe samoga.
Autor: A. Banović/Laudato/D.T. Photo: djos.hr ponedjeljak, 23. listopada 2017. u 09:01

Na Misijsku nedjelju, 22. listopada u đakovačkoj prvostolnici sv. Petra, tijekom misnog slavlja, po posvetnoj molitvi i polaganju ruku nadbiskupa đakovačko-osječkog Đure Hranića, sveti red đakonata primila devetorica ređenika: Zlatko Hnatešin (Župa sv. Filipa i Jakova, apostola u Grgurevićima, filijala Jakačina Mala), Luka Ivković (Župa Presvetog Trojstva u Budimcima, filijala Lug Subotički), Blaž Jokić (Župa sv. Martina, biskupa u Privlaci), Patrik Križanac (Župa Svih svetih u Đakovu), Ivan Kunčević (Župa sv. Martina, biskupa u Privlaci), Ante Lučić (Župa Dobroga Pastira u Đakovu), Božidar Nađ (Župa sv. Luke, evanđelista u Josipovcu), Nino Perica (Župa Uzvišenja svetog Križa u Osijeku) te Gabrijel Prekratić (Župa sv. Rozalije, djevice u Ivanovcu). 

- Okupljeni smo u osobitoj radosti na Misijsku nedjelju, zbog toga što ćemo za misionarsko tj. evangelizacijsko poslanje Crkve danas odvojiti devetoricu sinova naše nadbiskupijske zajednice. Na njih ćemo položiti ruke i zarediti ih za služenje čovjeku, koji je slika Božja i za buđenje te promicanje dostojanstva ljudi u našim župnim zajednicama - rekao je nadbiskup Đuro uvodeći u misno slavlje. 

Pozdravio je sve okupljene, napose ređenike.

- Zahvaljujemo Bogu što je ove godine obilatije odgovorio na molitve naših župnih zajednica, a osobito na vapaje mreže molitelja za svećenička i redovnička zvanja i podario nam vas devetoricu. Velika je to utjeha i nada, posebno za one naše župne zajednice koje su proteklih godina, zbog nedostatka svećenika, ostale bez svoga vlastitoga župnika – istaknuo je nadbiskup.

U svojoj homiliji tumačio je naviješten odlomak Evanđelja, na ''klopku'' koju su herodovci i farizeji zajednički smjestili Isusu te na Isusove riječi: ''Podajte caru carevo, a Bogu Božje''. Suočen s ''klopkom'' koju je prozreo, Isus svojim odgovorom govori kako novac nosi obilježje aktualne vlasti, a time i porez ide toj vlasti. A Božji autoritet ne smije služiti niti jačanju, a niti rušenju ičije vlasti. Prestanite s miješanjem politike i religije. Prestanite od domovine praviti religijsko pitanje. Isus svojim odgovorom desakralizira „svetu zemlju”. Primijenjeno na našu situaciju, Isus razdvaja Boga i Hrvate, katolištvo od hrvatstva, religiozni od nacionalnog identiteta. U Isusovu stavu ''caru carevo, a Bogu Božje'' car prestaje biti protubog i građanin mu može dati porez, a da pritom ne prodaje svoju dušu - pojasnio je nadbiskup Đuro.

Istaknuo je također kako u Isusovom odgovoru svoju snagu i svoj puni smisao poprima i Isusov poziv ''Podajte Bogu Božje'', ono što pripada Bogu je čovjek. 

- Ako je na novcu carev lik, potrebno je vratiti ga caru, kojemu i pripada. Što je potrebno vratiti Bogu? Ono Božje što je čovjek zadržao za sebe - sebe samoga. Dragi ređenici, pristupajući danas đakonskom ređenju, vi sebe u potpunosti izručujete Bogu. Uskoro ćete se odreći sebe i svoje volje te svoj mladi život položiti u biskupove ruke, obećavajući mu - kao vidljivom principu jedinstva mjesne Crkve - poštovanje i poslušnost. Prihvaćanjem beženstva u potpunosti ćete se posvetiti Kristu i služenju njegovoj Crkvi. Isus ove Misijske nedjelje poziva da u svojoj đakonskoj službi na osobit način skrbe o prisutnosti Boga i njegove ljubavi u međuljudskim odnosima i u društvenom životu, o čestitosti i poštenju u ekonomiji i gospodarstvu, o principima socijalnog nauka Crkve u zakonodavstvu, da im na srcu leži i da promiču župno karitativno djelovanje te karitativno djelovanje na razini biskupijske zajednice, da promiču osjetljivost i duh evanđeoske ljubavi te solidarnost prema socijalno marginaliziranim skupinama, da čisti i bezazleni poput golubova i istodobno lukavi poput zmija znaju promicati i braniti dostojanstvo čovjeka koji je slika Božja te dizati proročki glas protiv svakog oblika kršenja ljudskih i radničkih prava i sloboda. I istodobno ih poziva da se osobno, moleći svakodnevno Časoslov Božjega naroda i njegujući i vlastiti sakramentalni život, u duhu vjerničkog predanja osobno izručuju Njemu – zaključio je nadbiskup Hranić.

Nakon homilije uslijedio je svečani čin ređenja. Novi đakoni su primili i odjenuli štolu, znak đakonskog služenja i dostojanstva i zaogrnuli se dalmatikom. Nakon svečanog blagoslova, đakoni su u procesiji prošli kroz prvostolnicu, ispraćeni razdraganim pljeskom okupljenih vjernika.

Uz nadbiskupa Đuru, oko oltara su se okupili brojni svećenici: nadbiskup u miru Marin Srakić, generalni vikar Ivan Ćurić, župnici rodnih župa današnjih ređenika, odgojitelji u Bogoslovnom sjemeništu, na čelu s rektorom Ivanom Andrićem, profesori na Katoličkom bogoslovnom fakultetu, na čelu s dekanom Ivicom Ragužem, članovi Prvostolnog kaptola, svećenici koji djeluju u središnjim nadbiskupijskim ustanovama, umirovljeni svećenici te drugi svećenici, prijateljski ili rodbinski vezani uz današnje ređenike. Svečanosti su nazočili brojni vjernici, časne sestre, ministranti, rodbina, prijatelji i župljani ređenika. Ljepoti svečanosti pridonio je Mješoviti katedralni zbor, pod vodstvom maestra Ivana Andrića i uz orguljašku pratnju Darija Kusture.

 
Da biste komentirali, prijavite se.