Episkom Heruvim posjetio Đakovačko-osječku nadbiskupiju

Osječkopoljski i baranjski episkop Heruvim Đermanović i đakovačko-osječko nadbiskup Đuro Hranić na susretu u Osijeku složili su se u stavu da ratom poljuljani međunacionalni odnosi ne trebaju utjecati na njihove međusobne odnose.
Autor: IKA/Laudato/F.M.S. Photo: IKA srijeda, 12. rujna 2018. u 11:12

Nadbiskup i episkop izrazili su spremnost i želju za promicanjem uzajamne suradnje i zajedništva, ponajprije zato jer su Kristovi učenici i pastiri sestrinskih Crkava, koji djeluju na istom području.

Istaknuli su da kroz svoje redovito pastirsko djelovanje žele snažiti pomirenje i praštanje te povjerenje i suradnju između hrvatskog i srpskog naroda.

Složili su se u stavu da ratom poljuljani međunacionalni odnosi ne trebaju utjecati na njihove međusobne odnose, niti na ekumenske odnose između dviju Crkava i svećenika, nego da su oni 'kao Crkve i pastiri' pozvani biti pozitivan izazov i primjer i nositeljima političke vlasti u rješavanju međudržavnih i međunacionalnih odnosa te vjernicima u njihovu suživotu.

Sa svoje su strane spremni poduprijeti nastojanja oko osvjetljavanja istine o nestalima tijekom rata na obje strane i pronalaska njihovih zemnih ostataka – svjesni da je to prvenstveno humanitarno, a ne političko pitanje.Kroz razgovor je očitovana i svijest da su, međusobnim povjerenjem i dijalogom, pozvani istodobno snažiti i suradnju između dviju Crkava na regionalnom području Slavonije i Srijema, a onda i barem indirektno između Hrvatske biskupske konferencije i Svetog arhijerejskog sinoda Srpske Pravoslavne Crkve.

U pratnji episkopa Heruvima bili su arhijerejski namjesnik i osječki paroh, potpredsjednik Ekumenskog povjerenstva osječke regije protojerej Aleksandar Đuranović te glavni tajnik novosadskog episkopa Ireneja protojerej Vladan Simić.

Bio je to nadbiskupov i episkopov prvi zajednički susret poslije hirotonisanja episkopa Heruvima u Dalju 10. lipnja ove godine (na kojemu je bio i požeški biskup Antun Škvorčević).

Nadbiskup Hranić primio je episkopa Heruvima s pratnjom u Nadbiskupskom vikarijatu u Osijeku. S njima je za bratskim stolom bila i skupina od petnaestak svećenika – profesora koji stanuju u Vikarijatu u Osijeku te svećenika ređenika od 2003. do 2005. godine, koji su u Vikarijatu završavali jednodnevni susret s nadbiskupom Hranićem.

Bratski susret nastavljen je obilaskom zgrade Vikarijata Osijek te upoznavanjem s pastoralnim uredima i aktivnostima Đakovačko-osječke nadbiskupije, osobito s onima u prostorima Vikarijata Osijek. Potom su posjetili osječku konkatedralu Sv. Petra i Pavla, kroz koju ih je proveo župnik i dekan mons. Adam Bernatović, s dvojicom župnih vikara.

Gosti su se u pratnji nadbiskupa Hranića iz Osijeka uputili u Đakovo. Najprije su obišli đakovačku prvostolnicu Sv. Petra. Susret i razgovor nastavljen je u prostorima Nadbiskupskog doma, na kojemu su sudjelovali i umirovljeni nadbiskup Marin Srakić te nadbiskupovi najbliži suradnici u Nadbiskupskom ordinarijatu.

Na kraju susreta biskupi su izrazili nadu da će ovaj prvi susret, ostvaren kako bi se međusobno upoznali te kako bi episkop Heruvim bolje upoznao Đakovačko-osječku nadbiskupiju, biti tek početak izgradnje daljnjeg bratskog i prijateljskog odnosa te uzajamne podrške i suradnje u duhu kršćanskog zajedništva i ljubavi.

Da biste komentirali, prijavite se.