[FOTO] Nedjelja bračnih jubileja: 60-ak bračnih parova obnovilo svoje zavjete

Nedjelja bračnih jubileja u župama Đakovačko-osječke nadbiskupije svečano je proslavljena 17. studenoga.
Autor: djos.hr/laudato.hr/D.R. Photo: djos.hr srijeda, 20. studenog 2019. u 11:17

Nedjelja bračnih jubileja u župama Đakovačko-osječke nadbiskupije svečano je proslavljena 17. studenoga, a tom prilikom slavljenicima su udijeljeni i simbolični darovi te uspomena na jubilej.

OSIJEK 3 
U Župi Preslavnoga Imena Marijina tijekom misnoga slavlja 33. nedjelje kroz godinu šest bračnih parova slavilo je svoje bračne jubileje obnavljanjem bračnih zavjeta. Bili su to: Želimir i Milica Buzuk – 50 godina braka; Ivan i Anka Miložić – 50 godina braka; Zorislav i Jasna Schonberger – 50 godina braka; Stojan i Terezija Martinović – 40 godina braka; Tomislav i Lidija Blagojević – 25 godina braka te Marijan i Ljubica Međimorec – 10 godina braka.

Jubilarci su, uz veliki broj ministranata, ušli u crkvu u svečanoj procesiji, predvođeni župnim vikarom Ante Lučićem koji je slavio misu uz koncelebraciju vlč. Anđela Malya, profesora na KBF-u u Zagrebu. Psalam su otpjevali jubilarci – bračni par Tomislav i Lidija Blagojević, dugogodišnji članovi i solisti Mješovitog župnog zbora. Obraćajući se jubilarcima u homiliji, vlč. Lučić istaknuo je njihovo vjerno vršenje bračnih zavjeta kroz svoj obiteljski život. Pozvao je i sve prisutne na osobnu vjernost i ljubav prema Bogu vršenjem svakidašnjih dužnosti. 

OSIJEK 6 
U župnoj crkvi Uzvišenja svetog Križa u osječkoj Retfali tijekom misnoga slavlja 4 bračna para proslavila su svoj bračni jubilej. Terezija i Josip Ott – 55 godina braka, Kristina i Željko Reba – 25 godina braka, Mario Leonardo i Snježana Rebuš – 25 godina braka, Manuela i Kristian Rack – 25 godina braka. 

- Napose čestitamo Vama, koji ste imali hrabrosti stati pred našu župnu zajednicu i pred one koji vas poznaju, članove vaših obitelji i posvjedočiti da ste spremni svoju ljubav obnoviti; u vjernosti, u predanju, u dobru i zlu, u pogledu na križ na koji ste stavili svoje ruke - rekao je na početku misnog slavlja župnik Ivica Martić.

- Kroz životni korak dogodi se puno propusta. Potrebno je čuti pokoje ‘oprosti’. Kad to kažemo – kao da se kao čovjek ponovno stvorimo, kao da dobijemo novi vjetar u leđa. Zato tijekom svake mise Isus uvijek iznova kaže: prije nego što čuješ moju riječ, prije nego što me blaguješ, ostavi svoje terete - kazao je Martić.

Potom su se jubilarci, ali i svi drugi bračni parovi koji su bili nazočni na misi, okrenuli jedno drugomu i molili oprost jedno od drugoga – kako bi mogli primiti i sakramentalni oprost.

- Budući da slavimo nedjelju bračnih jubileja - rekao je župnik Martić u propovijedi - našao sam lijepe riječi pape Franje koje je uputio u propovijedi prošle godine.

Ispričao je jedan događaj kada se susreo s bračnim parom koji je slavio 60 godina braka te na njegovo pitanje jesu li sretni oni su se pogledali i dirnuti, očima punih suza, oboje odgovorili: ‘Zaljubljeni smo!’. Istina je da ima teškoća, postoje problemi s djecom, diskusije i svađe, ali važno je da tijelo ostane jedno i da se problemi nadvladaju.

- Znajte da je ljubav moguća! Ljubav je sposobna dati da čovjek živi zaljubljen cijeli život; u radosti i boli, uz probleme, ali valja uvijek ići naprijed. U zdravlju i u bolesti, ali uvijek naprijed. To je ta ljepota. Brak je tiha svakodnevna propovijed za druge. Dragi jubilarci, vi ste vijest za svoju djecu, za svoju unučad, za svijet; jer bez obzira što mnogi odustaju, vi ostajete zajedno, vjerni jedno drugomu u dobru i zlu.

Župnik Martić i župni vikar Božidar Nađ predali su jubilarcima, uz prigodne darove, i čestitke uime župe i Nadbiskupije.

OSIJEK 1 
U osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla svečanim euharistijskim slavljem 12 bračnih parova proslavilo je svoj bračni jubilej. Misno slavlje predvodio je župni vikar Robert Almaši, u zajedništvu sa župnikom mons. Adamom Bernatovićem i župnim vikarom Blažom Jokićem. Liturgijska čitanja i molitvu vjernika izrekli su bračni parovi jubilarci.

- Danas smijete sa zahvalnošću gledati na proteklo razdoblje i biti ponosni na sve što je nastalo kao plod vaše ljubavi i vjernosti jedno drugome. Kao što ste i u trenutku vašeg vjenčanja prije deset, dvadeset, trideset, pedeset godina pred Bogom i Crkvom obećali vjernost, danas sa svojom osobnom životnom poviješću i vašom zajedničkom ljubavnom poviješću, kao vjernici, uzdižete i svoje poglede prema Bogu - rekao je Almaši.

Nadalje je poručio jubilarcima da obnove žar i zanos prvih dana vašeg vjenčanja.

- Ova vaša današnja životna bilanca, prožeta vašom iskrenom zahvalnošću Bogu i jedno drugome pisana je Božjom rukom, a započela je vašom ženidbom kada je vaša ljubav sakramentalno zapečaćena.

Slavljenici su nakon homilije obnovili bračne zavjete i izmijenili ponovno ženidbeno prstenje. Na kraju misnog slavlja uslijedila je čestitka i blagoslov. Ljiljana i Nikola Matić proslavili su 55. obljetnicu bračnog zajedništva; Marija i Josip Lovrinčević, Manda i Ivan Burek, Marta i Ivan Nemet proslavili su 40 godina bračnog zavjedništva; Ankica i Vatroslav Šerić, Slavica i Ivan Štenc proslavili su 30 godina bračnog zajedništva, Marija i Željko Krpan te Suzana i Ivica Barišić proslavili su srebrni jubilej – 25 godina braka; Krunoslava i Zlatko Lukač, Rea i Damir Brezničar proslavili su 20 godina bračnog zajedništva, dok su 10 godina braka proslavili Monika i Vlatko Ećimović te Ivana i Zvonimir Tomac.

SLAVONSKI BROD 2 
U Župi Duha Svetoga u Slavonskom Brodu Nedjelja bračnih jubileja proslavljena je tijekom misnog slavlja koje je predvodio župnik Florijan Kvetek. Deset bračnih parova obnovilo je tom prilikom bračne zavjete i zahvalilo Gospodinu za svoj brak i svoga supružnika.

To su: Ivan i Katarina Sojčić (10 godina), Martin i Olga Martinović (10 godina), Krunoslav i Ana Ravnjak (10 godina), Željko i Mirna Marić (20 godina), Antun i Vesna Ferić (30 godina), Vatroslav i Marija Šaf (40 godina), Stipo i Slavica Gavran (40 godina), Pejo i Manda Ravnjak (45 godina), Stjepan i Marija Kruljac (50 godina) i Antun i Mirjana Jevicki (50 godina).

Nakon mise slavljenicu su se zadržali u župnoj dvorani, a prošlogodišnji “jubilarci” priredili su domjenak za ovogodišnje jubilarce. Župnik Kvetek i župni vikar Zlatko Hnatešin uručili su jubilarcima prigodne poklone i uspomenu na jubilej.

SLAVONSKI BROD 6
Župa sv. Leopolda Mandića u Slavonskom Brodu proslavila je tijekom misnoga slavlja bračne jubileje devet bračnih parova koji su obilježili od 10 do 50 godina braka.

Župnik Robert Farkaš u svojoj homiliji istaknuo je važnost brige za zemaljsko, s pogledom usmjerenim u vječnost. Naglasio je vrijednost bračnog života, smisao truda, napora, odricanja i žrtava supružnika kako u očuvanju svoga sakramentalnog zajedništva, tako i u vjerničkom odgoju svoje djece za vječnost.

Jubilarci su u spomen na ovaj svečani dan dobili i prigodne darove. Među ovogodišnjim jubilarcima – jedan je suprug izvanredni djelitelj pričesti, jedan voditelj župnog Caritasa, dvojica članovi pjevačkog zbora, a tri bračna para dala su župi sinove ministrante. Slavlje je nastavljeno prijateljskim druženjem u župnoj dvorani.

TORDINCI/ANTIN
U Župi Presvetog Trojstva u Tordincima tijekom nedjeljnog misnog slavlja svoje su jubileje pred župnom zajednicom proslavila dva bračna para. Ana i Mato Ferić slavili su 40 godina braka, a Janja i Damir Butković 20 godina braka.

Na misnom slavlju u filijalnoj crkvi u Antinu bračni jubilej proslavili su Zvonko i Anđela Vengring – 50 godina braka, Slaven i Barica Lukadinović – 25 godina braka te Zdravko i Janja Rezo – 20 godina braka. Župni upravitelj Josip Erjavac na početku misnog slavlja pozdravio je bračne parove i uputio poziv okupljenim vjernicima na molitvu za njih i njihove obitelji da ih Gospodin blagoslovi i održi u obiteljskom i bračnom zajedništvu. U homiliji je istaknuo kako pretpostavlja da su bračni drugovi u svom braku koristili i koriste riječi oprosti, hvala i molim.

- Upravo na taj način raste ljubav, ali u toj ljubavi rastu djeca. S druge strane ljubavi nalazi se oholost koja ne poznaje tih riječi. Oholost nije božanska nego sotonska, onoga koji želi zavaditi, razdijeliti, rastaviti, uništiti. Stoga bez pružanja ruke pomirenja i izgovaranja riječi oprosti, ne možete graditi svoju sreću jer nitko od nas ne živi samo za sebe. Sve što imamo, što činimo ima odjeka u široj zajednici, u obitelji, u društvu - naglasio je vlč. Erjavac.

Slavljenicima je zaželio da njihova ljubav, bračni savez i njegova obnova bude svima na blagoslov, a drugim bračnim parovima poticaj. Pogotovo onima koji se tek misle upustiti u bračnu luku, onima koji imaju poteškoća u braku ili su čak rastavljeni u srcu jedno od drugoga – da osjete iznova onu veličinu bračne ljubavi koja se hrani malim, ali važnim gestama – toplinom, razumijevanjem, praštanjem, strpljivošću, poštovanjem i uzajamnim pomaganjem.

Bračni parovi su nakon homilije obnovili bračne zavjete. Vlč. Erjavac je na kraju misnog slavlja čestitao bračnim parovima te uručio uspomenu na ovaj jubilej.

VOĐINCI
Večernjom misom u župnoj crkvi Kraljice sv. Krunice u Vođincima proslavljena je Nedjelja bračnih jubileja na kojoj su svoje bračne zavjete obnovili: Kata i Rade Vrljić, Vesna i Mile Jurčević, Vera i Ivan Salopek, Slavica i Josip Salopek te Vladimir i Marina Marošević. Misno slavlje animirao je zbor mladih “Glas srca”.

Na početku mise župnik Ante Šiško pozdravio je bračne parove koji su imali hrabrosti doći u crkvu te još jednom pred Bogom i ljudima posvjedočiti svoju postojanost i obnoviti svoje zavjete. U svojoj homiliji župnik Šiško prigodnim mislima obratio se upravo jubilarcima – osobito ističući geslo Ivana Pavla II. pri pohodu Hrvatskoj 2003. godine: “Obitelj je put Crkve i naroda”.

Župnik istaknuo da često primjećuje u svome pastoralnom radu kako loša komunikacija između bračnih drugova dovodi do nesuglasica, svađa pa i rastave braka. Zato je važna postojanost koja iziskuje rad na sebi, žrtvu i odricanje i koja se neće pokolebati na prvi znak problema. Postojanost znači vjernost prema Isusu u svemu što činimo. Jedino ćemo se tako susresti s Njim.

Župnik je, na kraju homilije jubilarcima, ali i svim nazočnim vjernicima, poručio kako je jedino vrijeme koje imamo za obraćenje ovo sada, budućnost je neizvjesna. U nastojanjima se ne treba prepustiti strahu nego pokušati živjeti ustrajno svjedočeći Isusa Krista. Nakon homilije bračni parovi pristupili su oltaru i ponovo pred Bogom i brojnim prisutnim vjernicima obnovili svoje bračne zavjete. Slavlje je uzveličao zbora mladih “Glas srca”.

DONJI MIHOLJAC – U Župi sv. Mihaela arkanđela u Donjem Miholjcu proslavljeni su bračni jubileji, pri čemu je župnik Josip Antolović uručio uspomene bračnim parovima: Pavi i Ružici Tadijan za njihov dijamantni jubilej – 60 godina braka, Franji i Zlati Melti i Milanu i Rozaliji Vuksanić za zlatni bračni jubilej – 50 godina braka, Vidu i Mirjani Šutalo te Mladenu i Mariji Vrban za 40 godina braka, Zlatku i Ružici Tadijan za 35 godina braka, Goranu i Marini Aladić te Vjekoslavu i Marijani Grobotek za srebrni jubilej – 25 godina braka te Antunu i Martini Vrban koji su proslavili 10 godina braka.

- Čestitamo bračnim parovima i njihovim obiteljima na zajedništvu i međusobnom pomaganju u ljubavi! Neka ih i nadalje prati dobri Bog. Božji blagoslov ostao na njima i njihovu domu u sve nadolazeće dane života! - rekao je Antolović.

Nakon mise župnik je slavljenike počastio u župnom domu.

BABINA GREDA – U Župi svetoga Lovre đakona i mučenika u Babinoj Gredi također je proslavljena Nedjelja bračnih jubileja. Tijekom mise koju je predvodio župnik Ivan Tunjić jubilarci su proslavili 60, 50 i 25 godina braka.

U homiliji i tijekom euharistijskoga slavlja župnik je više puta istaknuo kako je tolike godine zajedničkoga suživota bitno obilježavati i Bogu zahvaljivati za sve dobro. Na taj način drugima daju primjer ustrajnosti i poticaj da i mladi bračni parovi dočekaju proslavu svojih godišnjica koje u današnjem svijetu postaju svojevrstan izazov. Ujedno im je poželio još mnogo godina zajedničkoga života prožetih Božjim blagoslovom, zdravljem, ljubavlju i mirom. 


 

Da biste komentirali, prijavite se.