Izraz sućuti povodom smrti episkopa Lukijana

Đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić izrazio sućut povodom smrti episkopa osječko-poljskog i baranjskog Gospodina Lukijana.
Autor: djos.hr/Laudato/D.T. Photo: pixabay ponedjeljak, 29. svibnja 2017. u 09:42

Povodom smrti osječko-poljskoga i baranjskoga episkopa Gospodina Lukijana đakovačko-osječki nadbiskup metropolit mons. Đuro Hranić i nadbiskup u miru mons. Marin Srakić uputili su izraze sućuti Osječko-poljskoj i baranjskoj eparhiji. 

- S iskrenim osjećajima sućuti povezujemo se sa svećenicima, đakonima, monaštvom i svim vjernicima Eparhije osječko-poljske i baranjske u prigodi smrti njezina episkopa, preosvećenoga gospodina Lukijana, preminuloga 24. svibnja o. g., u predvečerje svetkovine Uzašašća Gospodnjega – istaknuto je u poruci.

U nastavku se biskupi prisjećaju davne 1991. godine. 

- Od kada je 1991. godine vladika Lukijan preuzeo upravu svoje Eparhije sa sjedištem u Dalju, brojne su bile prigode naših susreta, osobito u veoma zahtjevnom poslijeratnom vremenu. Uz materijalnu, trebalo je tada prionuti i na duhovnu obnovu, u kojoj je na osobit način nama, crkvenim pastirima sjalo svjetlo Evanđelja. Ono nas je svojom posebnom snagom upućivalo na put pomirenja, dijaloga i obnovljene suradnje. Rado se episkop Lukijan sa svojim suradnicima pridruživao događajima i velikim slavljima u životu naše Nadbiskupije, na kojima je uvijek s radošću znao izreći svoju pastirsku besjedu i poruku. Također se u gradu Osijeku, bilo osobno, bilo preko svojih suradnika, redovito uključivao u godišnje obilježavanje Molitvene osmine za jedinstvo kršćana – stoji u poruci.

Spomenuli su se i posljednjeg susreta s episkopom Gospodinom Lukijanom.

- U našem nedavnom, zadnjem susretu u Dalju vidjeli smo ga shrvana bolešću, no smirena u predanju Gospodinu, koji nam je svima objavio milosrdnu Božju ljubav, navijestio nam spasenje i darovao nadu besmrtnosti. Eparhiji osječko-poljskoj i baranjskoj, kao i cijeloj Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi u ime svećenika, redovnika, redovnica i vjernika Đakovačko-osječke nadbiskupije izražavamo svoju iskrenu sućut i molimo uskrsloga Gospodina za vječni pokoj preminuloga vladike Lukijana  – pišu u svojoj sažalnici nadbiskupi iz Đakova.
 

Da biste komentirali, prijavite se.