Mihael Kelbas: Mlade se teško može zainteresirati ako im odmah krenete moralizirati

Nije lako pronaći način kako se približiti mladima. Vjeronauk, odnosno župna kateheza je odgojno obrazovni predmet, s naglaskom na ono odgojno - rekao je vjeroučitelj Kelbas.
Autor: Laudato/D.T. Photo: Laudato petak, 15. svibnja 2020. u 07:42
U emisiji Izdvojeno gostovao je vjeroučitelj iz Đakova Mihael Kelbas, koji je sam izradio neke od video kateheza za vjeroučenike. Rekao je kako za njega to nije bio veliki problem s obzirom na činjenicu da se u slobodno vrijeme bavi fotografijom i videom te se činilo prigodnim spojiti ugodno s korisnim. 
 
- Nije lako pronaći način kako se približiti mladima. Vjeronauk, odnosno župna kateheza je odgojno obrazovni predmet, s naglaskom na ono odgojno. Bio je veliki izazov mladima približiti važne teme vezane za korizmu i Uskrs. Kroz snimanje spontanih kadrova pokušavao sam svojim učenicima približiti vjerske teme. Mlade se teško može zainteresirati ako im odmah krenete moralizirati i govoriti neke definicije. 
 

Dodao je kako su vjeroučitelji kroz ove video kateheze pokušali na razne zanimljive načine i sadržaje potaknuti mlade na razmišljanje, da osim što su tjelesna biča, ujedno su i duhovna, te da treba zaviriti svoju dušu i brinuti se za svoju duhovnost.
 
-  Povratne informacije bila su jako dobre. Ove kateheze pratili su ne samo učenici, veći studenti, roditelji, umirovljenici. Ključna stvar koja mi je pomogla da sve ovo napravim bila je molitva. Sam ovo ne bih mogao. Sve ovo je plod molitve – zaključio je vjeroučitelj Kelbas.

 
Da biste komentirali, prijavite se.