Nadbiskupijski susret osoba s invaliditetom

Prvog dana XVII. nadbiskupijskog susreta osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije koji se održava u petak 26. i subotu 27. svibnja pod geslom „Radost na izvoru spasenja" u petak 26. svibnja u parku „Lenije" u Vinkovcima na prigodno postavljenoj pozornici na otvorenom u večernjim satima slavljeno je misno slavlje.
Autor: IKA/Laudato/N.B. Photo: IKA subota, 27. svibnja 2017. u 13:02

Predslavitelj je bio o. Ilija Sudar, župnik župe Vinka Pallottija u Vinkovcima na čijem se prostoru organizira ovogodišnji Nadbiskupijski susret u organizaciji nadbiskupijskog Povjerenstva za pastoral osoba s invaliditetom i njihovih obitelji. Koncelebrirao je o. Vinko Maslać, župnik župe sv. Petra u Beogradu.

- U ovom parku ,Lenije' željeli smo započeti sedamnaesti susret osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji i prijatelja i cijele Crkve. Neka ovi trenutci, gotovo dva dana, budu radost za cijelu našu Nadbiskupiju, a onda i za našu župnu zajednicu koja je prostorom domaćin ovoga velikoga događanja - rekao je na početku predvoditelj slavlja na kojem je, među ostalim, bio i zamjenik gradonačelnika Vinkovaca Ivan Bosančić.

Kako je u homiliji rekao o. Ilija Sudar „ nalazimo se u 'drugom poluvremenu' vazmenoga vremena u kojem se Isus trudio da svoje uskrsnuće približi svojim učenicima i da učenici prihvate to uskrsnuće jer tek tada može biti pobjeda koju je Isus svojom mukom i smrću započeo". Poručio je propovjednik kako je „na nama da svjedočimo i prenosimo vjeru budućim naraštajima".

- Isus zna napetost koja nas čeka nakon njegova uzašašća, zna za napetost između vjere i nevjere, zna za napetost između Crkve i svijeta, između duhovnoga i materijalnoga, između ljudskoga, naprednoga, suvremenoga i onoga trajnoga, božanskoga. Iz te napetosti doći će i do svađe i do rata i do mržnje i do krvi, ali on poručuje, ne bojte se kršćani. Bog uzima grijeh na sebe, oduzima strah od nas i daje nadu, premda ne oduzima križ, ne oduzima tu napetost, ali daje nadu i sigurnost da će napetost uroditi plodom, da će naša životna utakmica biti za nas pobjeda, premda nam se ponekad čini da moramo previše trčati, da se previše moramo truditi i da nemamo sreće, da Bog nije s nama, ali vjerujemo da jest - rekao je o. Ilija Sudar. Istaknuo je kako su kršćani često izloženi žalosti zbog te napetosti.

Poručio je da mi svojim križem, svojim prihvaćanjem križa i svojom vjerom u uskrsnuće, donosimo život i tamo gdje se ljudima i svijetu čini da života nema, da je sve katastrofa i da je sve uništeno.

- I ovi ljudi zbog kojih smo organizirali ovaj sedamnaesti susret često su prave križonoše, ali prihvaćaju s vjerom i radošću svoj križ i nadaju se Božjem zagrljaju. Nadaju se da će se Bog njih sjetiti i da će taj susret Boga i čovjeka uroditi radošću koju nikada nitko ne može oduzeti. Tko ide s Kristom mora nažalost, nositi križ. Ali kamo ga nosi? Preko golgote u nebo. 'Ja ću vas opet vidjeti, a to će značiti radost i ta radost će biti samo vaša radost'. To znači trajna radost koje se nikada nitko ne može dokopati – istaknuo je o. Ilija.

Pjevanje je predvodilo pet sestara: Marija Husar Rimac i Ivana Husar Mlinac te Djordjija Palić, Elizabeta Jozić (rođ. Palić) i Kornelija Palić Papafava uz pratnju klavijaturista Saše Miočića.

Nakon misnoga slavlja euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom predvodio je o. Vinko Maslać uz pjevanje sestara i pratnju klavijaturista.

Program prvoga dana Susreta završio je koncertom duhovne glazbe navedenih glazbenika i svirača. Drugi i središnji dan XVII. nadbiskupijskog susreta osoba s invaliditetom i članova njihovih obitelji Đakovačko-osječke nadbiskupije započeo je u subotu 27. svibnja okupljanjem u parku „Lenije" potom euharistijskim slavljem, a nastavlja se predavanjem za roditelje u prostorijama Poljoprivrednog fakulteta, kulturno-umjetničkim programom na pozornici u parku, okrepom i druženjem, vožnjom vlakićem po parku, vožnjom fijakerima, terapijskim jahanjem na konjima, a završit će obilaskom grada Vinkovaca fijakerima.

 

Da biste komentirali, prijavite se.