Održan okrugli stol 'O čovjeku, životu i smrti'

O smrti kao stvarnosti koja pogađa svaki ljudski život te o životu koji je omeđen smrću, govorilo se 29. listopada na okruglom stolu organiziranom u sklopu Tjedna kršćanske knjige u Donjogradskoj sinagogi u Osijeku.
Autor: IKA/Laudato/F.M.S. Photo: IKA utorak, 30. listopada 2018. u 11:47

Na okruglom stolu govorili su glavni urednik Zbornika 'Čovjek i smrt' prof. dr. Ivan Markešić (Institut Ivo Pilar, Zagreb) te jedan od urednika, dr. Boris Kozjak (Hrvatski studij, Zagreb), doc. dr. Ivica Kelam (Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti, Osijek), prof. Jaroslav Pecnik i prof. dr. Peter Kuzmič (Visoko evanđeosko teološko učilište, Osijek).

U uvodnom obraćanju dr. Kuzmič istaknuo je važnost da se odgovori izazovima suvremenoga doba i rasvijetle pitanja dostojanstvenog umiranja i smrti, te pohvalio napore Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, Hrvatskoga katoličkog sveučilišta i Udruge posmrtna pripomoć uložene u pripremi ovoga Zbornika.

Dr. Markešić predstavio je Zbornik i istaknuo da knjiga sadrži 30 radova, a njezina znanstvena i stručna važnost očituje se kroz interdisciplinarni pristup tematici smrti koji uključuje biološke, povijesne, psihologijske, sociološke, filozofske i teološke spoznaje o fenomenu smrti. Dr. Kozjak predstavio je Udrugu „Posmrtna pripomoć“ te govorio o tomu koliko je ova tema nedovoljno istražena u hrvatskim prostorima.

Moderator prof. Pecnik istaknuo je da je osječko predstavljanje Zbornika 'Čovjek i smrt' ujedno je prvi javni razgovor o ovoj temi u ovom dijelu Hrvatske, premda je smrt kao pojam prisutna u svim segmentima čovjekovog života. Dr. Kelam se nadovezao i istaknuo važnost ove teme s bioetičkog stanovišta: smrt je dio života i jedna od dvije ključne činjenice čovjekove egzistencije o kojoj se dosad uglavnom samo fragmentarno govorilo.

 

Da biste komentirali, prijavite se.