Održana druga biblijska tribina pod temom 'Gdje ti je brat Abel?'

'U Kajinu i Abelu može se pronaći i prepoznati svaki čovjek. Štoviše biblijski pisac poziva čitatelja svakog vremena da se identificira ili s jednim ili s drugim.'
Autor: djos.hr/Laudato/J.B. Photo: djos.hr utorak, 07. studenog 2017. u 16:52

 'Gdje ti je brat Abel?' (Post 4,9) bila je tema druge biblijske tribine pod vodstvom dr. s. Silvane Fužinato, održane 6. studenoga u pastoralnim prostorima Vikarijata Osijek, a u organizaciji Instituta za novu evangelizaciju 'Sv. Ivan Pavao II.'. Prisutne je pozdravio i dobrodošlicu izrazio predstojnik Instituta, mons. dr. Vladimir Dugalić, a potom je uslijedilo izlaganje na temelju biblijskog ulomka iz Knjige Postanka (Post 4,1-16).

Govoreći o Kajinu i Abelu, dr. s. S. Fužinato prisutne je potaknula na promišljanje o tome što se događa kada drugoga ne prihvatimo kao darovanog brata, kada njegovu različitost doživljavamo kao opasnost, ugrožavanje, zapreku ostvarenju vlastitih ciljeva, kada prekinemo dijalog. Nakon tumačenja biblijskog teksta, pobrojane su posljedice neprihvaćanja drugoga - ljubomora radi koje drugi biva viđen kao suparnik te šutnja koja donosi ubojstvo odnosa.

- U Kajinu i Abelu može se pronaći i prepoznati svaki čovjek. Štoviše biblijski pisac poziva čitatelja svakog vremena da se identificira ili s jednim ili s drugim. Uvijek nam se lakše identificirati s Abelom nego s Kajinom. Ali na vratima srca svakoga čovjeka čuči neuspjeh, grijeh koji poput zvijeri čeka prigodni trenutak da ga zaskoči. Na nama je odluka hoćemo li njime vladati ili ćemo postati njegov plijen - poručila je s. Silvana prisutnima.

Podsjetila je i kako je svakome upućeno pitanje 'Gdje je brat tvoj?'

- Koji brat? Drugi koji stoji ispred mene, s kojim sam pozvan stupiti u dijalog, koji mi je darovan kako bih se mogao ostvariti u punini kao biće odnosa, drugi za kojega sam odgovoran, za čiji će me život Bog jednoga dana upitati. A napose onaj kojemu sam uskratio svoju riječ, zbog kojega se osjećam nesretnim, u odnosu prema kojemu osjećam ljubomoru, ljutnju, onaj zbog kojega mi je lice namrgođeno, koji ugrožava moju egzistenciju jer mi oduzima ono što mislim da mi pripada… Onaj koji se može ostvariti u potpunosti kao čovjek samo ako ga prihvatim kao brata i ako mu pomognem da se ostvari kao čovjek u svojoj različitosti i individualnosti, dakako u međusobnu dijalogu - pojasnila je.

Sljedeća biblijska tribina predviđena za 4. prosinca održat će se na temu 'Kako ti je ime?' (Post 32, 28).

 

Da biste komentirali, prijavite se.