Osječki dragovoljci na Misi zadušnici za poginule i umrle branitelje

U organizaciji dragovoljaca i Koordinacije udruga branitelja i stradalnika Domovinskoga rata te uz suradnju s Odborom za branitelje i braniteljske udruge Grada Osijeka u Osijeku je od 27. do 30. lipnja održan program obilježavanja Dana osječkih branitelja, Dana 106. brigade Hrvatske vojske i Dana hrvatskoga dragovoljca Osječko-baranjske županije.
Autor: IKA/Laudato/M.S. Photo: IKA utorak, 03. srpnja 2018. u 11:22
Na Dan osječkih branitelja, 28. lipnja, svečanost sa središnjim euharistijskim slavljem u kapucinskoj crkvi Sv. Jakova počela je mimohodom ispred Doma HV-a odakle je krenula kolona sa stjegovima ratnih postrojba prema Trgu slobode gdje je uz spomenik dr. Franji Tuđmanu odana počast prvom hrvatskom predsjedniku te su položeni vijenci uz spomenik poginulim braniteljima i civilima.
 
Misu zadušnicu za sve poginule i umrle hrvatske branitelje predvodio je gvardijan kapucinskoga samostana fra Anto Pervan. U propovijedi podsjetio je kako nam Isus svojim putom daje primjer kako da i mi živimo po njegovu učenju i životu vjerujući u uskrsnuće, živeći nadu i ispunjajući svoje poslanje na zemlji, poručujući:

''Nema veće ljubavi od one – dati život za prijatelja svoga, za domovinu. Naši pokojni, kojih se sjećamo i za koje danas molimo, odazvali su se u vremenu Domovinskoga rata darujući sebe. Stoga smo i mi dužni, obvezni moliti za njih i živjeti tako kako bi svaki od nas ispunio svoje poslanje išavši Isusovim putem."
 
Višednevno je obilježavanje započelo 27. lipnja memorijalnom utrkom Crveni fićo Tenja – Osijek, nastavljeno brojnim aktivnostima uključujuću ''Aktualni braniteljski sat" u HNK-u Osijek gdje su mjerodavni predstavnici institucija odgovarali na pitanja dragovoljaca o temama iz Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članovima njihovih obitelji.
 
Priređen je boćarski turnir ''Hrvatski dragovoljac", a posljednjega dana proslave na lijevoj obali Drave organiziran je kulturno-umjetnički i edukacijski program tijekom obiteljskih druženja.
 
Hrvatska vojska postavila je taktičko-tehnički zbor vojne opreme i naoružanja, a hrvatska policija predstavila opremu i naoružanje, dok su pripadnici Crvenog križa demonstrirali tehnike reanimacije, a Državna uprava za zaštitu i spašavanje i vatrogasci djelokrug svoga rada, kao i Oružane snage i naposljetku je priređen Sajam braniteljskih zadruga uz nastup Simfonijskoga puhačkog orkestra OS RH.


Da biste komentirali, prijavite se.