Proslavljena svetkovina Presvetog Trojstva u Slavonskom Brodu

''Dođite, poklonimo se pravome Bogu, Jedinome u Trojstvu i trojstvenom u jedinstvu!''
Autor: Brankica Lukacevic/Laudato/D.T. Photo: Brankica Lukacevic ponedjeljak, 12. lipnja 2017. u 16:29
 Svetkovina Presvetog Trojstva proslavljena je u nedjelju, 11. lipnja u istoimenoj franjevačkoj crkvi u Slavonskom Brodu pod geslom ''Dođite, poklonimo se pravome Bogu, Jedinome u Trojstvu i trojstvenom u jedinstvu!''. Mnogobrojni su vjernici sudjelovali na pet misnih slavlja, koje su uz domaće franjevce predvodili preč.Ivan Lenić, župnik i dekan te domaći sinovi; fra Ante Perković, na službi u Našicama i fra Josip Grubišić župnik u Đurđenovcu. Svetkovini je prethodila trodnevnica od četvrtka do subote, koju su predvodili domaći franjevci. 

Govoreći o tajni Presvetog Trojstva preč. Lenić je rekao kako je Bog, koji se u Isusu Kristu objavljuje kao zajedništvo triju osoba jedne božanske naravi; Otac Sin i Duh Sveti, uvijek blizu i prisutan u životu čovjeka. Naglasio je važnost slike o Bogu, koju mi sami imamo, kakvu prenosimo novim naraštajima i zračimo svoju okolinu.
 
- O toj slici ovisi dubina i snaga naše vjere. Pozvani smo kao kršćani vjerovati u živoga Boga i njegovu tajnu, a ne naše umovanje koje brzo dođe do svoje granice - upozorio je dekan.
 
Ukazao je i na opasnost idolopoklonstva i praznovjerja, kojima smo mi ljudi skloni, a koji nas udaljavaju od bliskog odnosa s Bogom.

Potaknuo je prisutne da se vjerom otvore Bogu, koji je Bog milosrđa, ljubavi i vjernosti, kako bi On po nama u ovome svijetu bio prepoznatljiv.  
 
- Bog je naš suputnik. Ta slika diktira naše međusobne odnose i naše zajedništvo. Bog se u punini objavljuje u svome Sinu, pravome Bogu, izlazi iz samoga sebe i prilazi nama, postaje jedan između nas, dolazi pun ljubavi, milosrđa i vjernosti. Isus je došao spasiti svijet, a mi smo pozvani vjerovati u Njega, životno se oslanjati na Njega, u Njemu gledati životni put koji vodi u zajedništvo s Trojstvenim Bogom - rekao je dekan Lenić.
 
Poručio je da smo pozvani kroz molitvu i razmatranje nad Božjom riječi uranjati u razgovor s Isusom, koji će nam snagom Duha pomoći da  ispravljamo naše krive slike o Bogu i spoznamo da je On Bog ljubavi.
 
- Trojstvo nas grli u Kristovu križu, zato smo i mi pozvani ljubiti jedni druge do križa, do Božje mjere ljubavi, jer to će biti najbolja Božja objava po nama ljudima oko nas, a to je već savršenstvo, punina mjere Kristove i naša vječna sreća. Tako ćemo  dosegnuti  samo Trojstvo i jednom živjeti s Njime u punini, vječno – poručio je dekan Lenić posvjestivši da u tajni križa učimo kolika je Božja ljubav.
 

Da biste komentirali, prijavite se.