Prva Misa u novoj filijalnoj crkvi u Bartolovcima

Brojni su vjernici Bartolovaca i okolnih mjesta sudjelovali su 22. listopada na misnom slavlju u novoj filijalnoj crkvi u Bartolovcima kod Slavonskog Broda.
Autor: IKA/Laudato/F.M.S. Photo: IKA utorak, 23. listopada 2018. u 13:22
Uz domaćeg župnika Peru Stanića, vlč. Stjepana Sokolovića i fra Domagoja Šimunovića svečano Misno slavlje predslavio je župnik brodske župe blaženog Alojzija Stepinca vlč. Tomislav Ćurić.

vlč. Ćurić idejni je začetnik uređenja te crkve Ivana pavla II. u Bratolovcu, jedine crkve u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji posvećenoj tom svecu.

vlč. Tomislav Ćurić kako je kao bogoslov sudjelovao u pripremama dočeka apostolskog pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj,  napose njegova pohoda Đakovu i Osijeku prije 15 godina, propovijed vlč. Tomislava bila je puna emocija i sjećanja na riječi koje je papa tada uputio  hrvatskom narodu.

- Danas je prigoda da se svi zapitamo što nam je od toga susreta ostalo, čime nas je Papa obogatio, što od toga i danas u nama živi? - zapitao se na početku homilije propovjednik, te je okupljene podsjetio na nekoliko Papinih važnih poruka.

Posebno se osvrnuo na Papinu poruku u kojoj  je Hrvate pozvao na svetost, pojasnivši da je svetost moguće ostvariti te da ćemo u svetosti rasti ako rastemo u ljubavi prema Bogu i bližnjemu. Ustvrdivši kako smo u ljubavi i u svetosti uglavnom manjkavi, mlitavi, nevjerodostojni vlč. Tomislav je podsjetio na Papin naglasak koji proizlazi iz Ivanova Evanđelja kako smo pozvani da idemo i rod donosimo, da rod naš ostane.

Ćurić je podsjetio na Papin naglasak usmjeren na obnavljanje misionarskog poleta među vjernicima u kojim poziva sve kršćane na zauzeti apostolat. U tom je duhu propovjednik naglasio  kako nakon teških ratnih vremena, koja su ostavila duboke i još uvijek neizliječene rane, Crkva u Hrvata treba nas kršćane da zauzetije i velikodušnije preuzmemo svoj dio odgovornosti za život crkvenih zajednica kojima pripadamo.

- Papa Ivan Pavao II. gledao je u nas s velikom povjerenjem i nadom…, nemojmo iznevjeriti njegove poticaje i očekivanja… i ne zaboravimo da nam je rekao kako nam je blizu. Njegova sveta prisutnost i danas nas pomaže i prati - rekao je  vlč. Ćurić, zaključivši svoju homiliji Papinom tvrdnjom da mu je poznata naša snaga, hrabrost i ufanje te ustrajno zalaganje koje će nam omogućiti bolje dane.

Za spomen na taj dan župnik Stanić i ove je godine svim vjernicima darivao sliku Ivana Pavla II. sa zahvalnom molitvom njemu u čast. Slavlje je pjevanjem uveličao župni zbor predvođen prof. Marijom Lopac.

 
Da biste komentirali, prijavite se.