Predstavljen vodič kroz korizmu "Razderite srca, a ne haljine svoje"

Knjiga 'Razderite srca, a ne haljine svoje', autora Ilije Čabraje svojevrsni je vodič kroz Korizmu.
Autor: B. L ukačević/Laudato/K.P. Photo: B. Lukačević subota, 09. veljače 2019. u 10:19

Knjiga "Razderite srca, a ne haljine svoje" – Svagdanji vodič kroz korizmu, autora Ilije Čabraje, svećenika Vrhbosanske nadbiskupije, umirovljenog profesora, u izdanju Naklade Sv. Antun iz Zagreba predstavljena je u petak, 8. veljače u župi sv. sv. Marka u Slobodnici kod Slavonskog Broda. O knjizi je govorio domaći župnik Pero Stanić.

Kako i sam podnaslov govori knjiga je svojevrsni vodič kroz Korizmu. Djelo je plod autorovih dugogodišnjih promišljanja nad misnim čitanjima u liturgijskim slavljima u korizmu.

U tome je smislu djelo strukturirano od uvoda, misnih čitanja i molitve vjernika. Svjestan kako je korizma posebno vrijeme u crkvenoj godini, vrijeme kada smo kao kršćani pozvani tijekom četrdeset dana priprave za najveći kršćanski blagdan Uskrs pripremati se kroz post, molitvu i dobra djela, autor na 495 stranica donosi svoja pomno pripremanja promišljanja, stavljajući naglasak na dnevna čitanja, tako da je svako pojedinačno protumačio s biblijsko teološkog motrišta. Biblijski su tekstovi rasvijetljeni u kontekstu njihova nastanka, poruke i aktualizacije vremena u kojemu živimo. Takav pristup čitatelju će zasigurno pridonijeti teološkom produbljivanju i duhovnom obogaćenju pripreme za Uskrs. Posebnu je pažnju posvetio pojašnjenju pojasnivši riječi odricanje i obraćenje, potičući čitatelja da otkrije njihov smisao te mogu činiti dobro i shvate dubinu i smisao Isusova otkupiteljskog dijela spasenja.

Knjiga sadrži i dodatak s uskrsnim običajima; po čemu je čista srijeda dobila svoje ime, značenje Četrdesetnicu-Quadragesima, post u korizmi, pobožnost križnog puta, blagoslov grančica na Cvjetnicu, običaji Velikog petka, sedam Isusovih riječi na križu, uskrsni simboli, uskrsno janje i jaje te blagoslov uskrsne hrane.

Župnik Stanić na predstavaljanju je naglasio kako je knjiga prvotno namijenjena svećenicima, ali je prikladna i na korist ostalom Božjem puku te ju je preporučio svojim vjernicima. 

 

Da biste komentirali, prijavite se.