Sjednica Povjerenstva za pastoral braka i obitelji u Đakovu

Sjednica Nadbiskupijskog povjerenstva za pastoral braka i obitelji održana je 23. listopada u prostorima Nadbiskupskog doma u Đakovu.
Autor: IKA/Laudato/F.M.S. Photo: IKA četvrtak, 25. listopada 2018. u 12:15

Teme sastanka bile su osvrti na Svjetski kongres obitelji, Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji, stanje bračnih i obiteljskih savjetovališta te informiranje o važnim točkama sjednice Vijeća HBK za život i obitelj.

Nakon molitve za obitelj, nazočne je pozdravio povjerenik za pastoral braka i obitelji dr. Stanislav Šota.

Bračni par Sanja i Petar Kopunović Legetin predstavili su iskustvo sudjelovanja na Svjetskom kongresu obitelji, koji se ove godine održao u Dublinu. Istaknuli su kako je izbor tema koje su mogli poslušati bio vrlo raznolik, da je posjećenost svih predavanja bila velika te kako je osim samih predavanja bio osiguran i bogat molitveni i sakramentalni sadržaj. Sljedeći ovakav susret planiran je za 2021. godinu i održat će se u Rimu.

Svoj osvrt na sudjelovanje na Nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji, koji se održao 15. i 16. rujna u Splitu i Solinu, dala je tajnica Pastoralnog centra Josipa Hrehorović, pohvalivši dobru organizaciju i cjelokupnu pozitivnu atmosferu. Premda se prvotno činilo da je odaziv osoba iz Đakovačko-osječke nadbiskupije za sudjelovanje bio prilično malen, uzevši u obzir udaljenost te različite poteškoće praktične prirode, svi su bili iznenađeni što su došli i u tolikom broju. Sljedeći četvrti susret održat će se u Ludbregu 2021. godine. Osvrnula se i na djelovanje Hrvatske zajednice bračnih susreta na području Đakovačko-osječke nadbiskupije pri čemu je istaknula važnost povećanja broja svećenika koji bi bili aktivno uključeni i bračnih parova koji bi vodili susrete.

Stanje i perspektive bračnih i obiteljskih savjetovališta predstavila je stručna suradnica Savjetovališta Ivana Stvorić, s posebnim naglaskom na obilježavanje 15 godina rada koje se održalo 12. listopada u Osijeku. Predstavljeni su neki od planova i aktivnosti u narednom razdoblju te istaknuta važnost i potreba djelovanja savjetovališta.

Vlč. Ivica Martić izvijestio je o najbitnijim točkama sjednice povjerenika i članova Vijeća HBK za život i obitelj. Predstavio je i temu Nacionalnog studijskog dana koji će se održati od 26. do 28. travnja 2019. godine u Šibeniku. Naglasak u idućem trogodišnjem ciklusu obiteljskog pastorala biti će na međugeneracijskoj solidarnosti i poslanju baka i djedova.

Tijekom sjednice dr. Šota dao je kritički osvrt na pristigle materijale za priručnik Tečajeva za zaručnike izrazivši zadovoljstvo pristiglim te je zaključeno da je sljedeći korak njihova recenzija. Predstavljena je i potreba izrade materijala za župne obiteljske skupine u župama Nadbiskupije, odnosno susrete koji bi se odvijali na razini župa.

 

Da biste komentirali, prijavite se.