Stručna konferencija ''Izazovi zaštite djece na internetu''

Centar za nestalu i zlostavljanu djecu organizirao je stručnu konferenciju pod nazivom ''Izazovi zaštite djece na internetu''.
Autor: djos.hr/Laudato/I.M. Photo: djos.hr srijeda, 22. studenog 2017. u 12:25
Centar za nestalu i zlostavljanu djecu u suradnji s Institutom za novu evangelizaciju ''Sv. Ivan Pavao II.'', Caritasom Đakovačko-osječke nadbiskupije i Udrugom socijalnih radnika Osječko-baranjske županije organizirao je stručnu konferenciju pod nazivom ''Izazovi zaštite djece na internetu''. Konferencija se održala u pastoralnim prostorima pri Vikarijatu Osijek, a u sklopu projekta "Safer Internet Centre Croatia: Making internet a good and safe place", koji je sufinanciran od strane Europske  unije iz programa Department C - Connecting Europe Facility (CEF).
 
Programu konferencije nazočila je Ivka Kaurinović, predstavnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku te ujedno i ravnateljica Centra za socijalnu skrb Osijek, Goran Ivanović, zamjenik župana Osječko-baranjske županije te organizatori: mons. dr. Vladimir Dugalić, predstojnik Instituta za novu evangelizaciju ''Sv. Ivan Pavao II.'' i biskupski vikar za pastoral grada Osijeka, Mišo Lukačević, zamjenik ravnatelja Caritasa Đakovačko-osječke nadbiskupije, Tomislav Ramljak, predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu te Helena Kristek, predstavnica Udruge socijalnih radnika.
 
Pozdravljajući prisutne dožupan Ivanović istaknuo je kako je ovo hvalevrijedan projekt i tema koja zaslužuje pažnju. - Uloga političara je da damo potporu vama, struci, jer struka mora nositi ovakve projekte. Preventiva je zasigurno ono u što treba ulagati, stoga će Osječko-baranjska županija i dalje podupirati Centar za nestalu i zlostavljanu djecu jer je to u interesu svih nas. Želim da na ovoj konferenciji donesete zaključke koji će biti šireg značaja te će bitno poboljšati preventivu kada je u pitanju zlostavljanje djece preko interneta, jer toga ima sve više i više, i tu treba uložiti maksimalan trud i napor -  poručio je Ivanović.
 
Upućujući kako postoji niz dokumenata u kojima Crkva vrlo pozitivno progovara o suvremenim dostignućima i mogućnostima komuniciranja, a na osobit način o internetu, mons. Dugalić istaknuo je pozitivne, ali i negativne vidove novih tehnologija. Crkva gleda na internet i nove tehnologije vrlo pozitivno jer povezuju ljude, prenose informacije, pomažu pri boljem i kvalitetnijem životu, omogućuju i evangelizaciju... No, u novije vrijeme, uz ovaj optimizam i veliku otvorenost, uočavaju se i određene poteškoće, o čemu najotvorenije piše papa Franjo u  apostolskoj pobudnici Amoris laetitia. Papa piše kako odgojni proces između roditelja i djece može biti olakšan ili ometan sve sofisticiranijim tehnologijama komunikacije i zabave. Upućuje i da ta sredstva, koliko god korisna bila, ne mogu zamijeniti ili nadoknaditi potrebu osobnijeg dijaloga koji zahtjeva fizičku prisutnost.
 
Citirajući papu, mons. Dugalić istaknuo je pojam tehničkog autizma. 
- Ljudi se zatvaraju u sebe, a to, posebno za mlade, predstavlja veliku opasnost jer postaju bezvoljni i otrgnuti od stvarnog svijeta. Nažalost, otkriva se i mračna strana interneta, teška zloporaba, gdje su žrtve najranjivije skupine: djeca i mladi. Nadam se da ćemo svi mi koji radimo ili u Centru za socijalnu skrb ili smo u nastavi, školi ili nekim drugim odgojnim i obrazovanim ustanovama, iz iskustva koje ćemo ovdje čuti, lakše uočiti te zloporabe, ali isto tako i naučiti kako ih prevenirati - poručuje mons. Dugalić.
 
Predsjednik Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Tomislav Ramljak zahvalio je volonterima na trudu u organizaciji ove konferencije, kao i suorganizatorima.
- Mislim da je bitno da zajedno kao organizacije civilnog društva, Crkve, državnih institucija sudjelujemo na zaštiti djece. Desetogodišnji rad Centra okrunjen je ovako velikim skupom i vašim izvrsnim odazivom. Digitalni izazovi iz dana u dan postaju sve zahtjevniji, treba se usavršavati, raditi na tome kako bi se naša djeca mogla snalaziti u ovoj digitalnoj ''džungli''. Hvala vam što pratite rad Centra, sudjelujete u radu i obećavam da ćemo se truditi biti još bolji, još otvoreniji za suradnju te zajedno s vama još više doprinositi zaštiti djece – istaknuo je Ramljak.
 
Cilj ove konferencije bio je predstaviti izazove s kojima se stručnjaci susreću u svakodnevnom radu s djecom i mladima, a vezano uz njihovo korištenje modernih tehnologija, te doprinijeti razvoju edukativnih i promotivnih aktivnosti koje će omogućiti da djeca i mladi moderne tehnologije koriste na siguran način. Sudjelovali su psiholozi, socijalni radnici, socijalni pedagozi, defektolozi, rehabilitatori, logopedi, pedagozi, učitelji, ravnatelji škola i ustanova te drugi zainteresirani stručnjaci uključeni u direktan rad s djecom i mladima te studentima društveno-humanističkog usmjerenja.
 
Predavanja su održali: doc. dr. sc. Tihomir Katulić, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu (''Reforma europskog pravnog okvira zaštite osobnih podataka''); doc. dr. sc. Lucija Vejmelka, Studijski centar socijalnog rada, Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu (''Koristi i rizici modernih tehnologija za djecu i mlade''); struč. spec. ing. comp. Zlatan Morić, IN2data (''Sigurnost djece na internetu – tehnička zaštita vs. Edukacija''); Boris Radanović, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (''Djeca u digitalnoj džungli''); mag. psihologije Vanja Gorjanac, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (''Iskustva djece i mladih na internetu'') i dipl. soc. radnik T. Ramljak, Centar za nestalu i zlostavljanu djecu (''Preventivni projekti zaštite djece'').
 
 
Da biste komentirali, prijavite se.