Tanzanijski biskup posjetio Hrvatsku: 'Želim ublažiti patnje svog naroda'

Nadbiskupija Arusha iz Tanzanije površinski je veća od Hrvatske!
Autor: djos.hr/laudato.hr/D.R. Photo: djos.hr petak, 21. veljače 2020. u 17:17

Pomoćni biskup tanzanijske nadbiskupije Arusha mons. Prosper Balthazar Lyimo proteklih dana boravi u Đakovačko-osječkoj nadbiskupiji. Tom prigodom tiskovni ured te najistočnije hrvatske nadbiskupije obavio je razgovor s gostujućim biskupom.

- Naša nadbiskupija smještena je u regiji Arusha, gdje je i istoimeni grad, a nalazi se ispod planine Kilimadžaro, na sjeveru Tanzanije, blizu granice s Kenijom. Površina nadbiskupije je 63.340 km2 (veća nego Hrvatska!). Imamo oko 2 milijuna stanovnika, od čega 500 tisuća katolika, o kojima brinu 62 dijecezanska svećenika - rekao je Lyimo za Nadbiskupiju.

Dakle, katolici čine jednu četvrtinu ukupnog stanovništva na području Nadbiskupije. Ostali pripadaju drugim kršćanskim denominacijama, muslimanima i tradicionalnim religijama, kao što je animizam. Uz 62 dijacezanska svećenika imaju 220 sjemeništarca i 45 bogoslova, dok posebnu zahvalnost upućuje misionarima kojih ima oko 70.

- Dijalog s pripadnicima drugih denominacijama i religijama je jako dobar. Povremeno zajedno molimo na ekumenskim susretima i nastojimo si međusobno pomagati - kazao je Lyimo.

Opisujući svoje svećeničko zvanje kazao je da je poziv rastao u mladosti, od malog sjemeništa. Njegovi roditelji imaju ukupno desetero djece, a od sedam sinova Prosper je jedan od trojice svećenika. 

- Moram istaknuti i ulogu mojih rođaka s kojima je naša obitelj često u selu zajedno molila. Volim biti svećenik! - istaknuo je.

Prosper je nakon ređenja išao na studij kanonskog prava. Na Papinskom sveučilištu Urbaniana magistrirao je 2007. godine, a godinu dana kasnije upisao je doktorat u Kanadi kojeg je završio 2011. godine. Po povratku u rodnu nadbiskupiju započeo je sa službom kancelara, da bi 2014. godine bio imenovan pomoćnim biskupom Arushe.

- Istaknuo bi poligamiju kao najveći pastoralni izazov u svojoj nadbiskupiji, koji često priječi prihvaćanje kršćanstva među animistima, a to je ujedno bila i tema moga doktorskog rada iz kanonskog prava. Uz to, suočavamo se s nedostatkom škola i bolnica, što nas prisiljava da odvojimo vrijeme i uložimo snage u prikupljanje sredstava kako bismo ublažili patnje našeg naroda - rekao je Prosper.

Cijeli intervju možete pročitati OVDJE.

 

Da biste komentirali, prijavite se.