Tribina 'Neizbrisivi trag vinkovačkih mučenika'

'Neizbrisivi trag vinkovačkih mučenika' bila je tema tribine u organizaciji Instituta za novu evangelizaciju 'Sv. Ivan Pavao II.' održane 30. svibnja u pastoralnim prostorima Vikarijata Osijek.
Autor: Ika/laudato/T.S. Photo: IKA četvrtak, 01. lipnja 2017. u 11:08

O temi je govorila dr. Anica Bilić, znanstvena savjetnica i upraviteljica Centra za znanstveni rad Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU) u Vinkovcima, autorica knjige Sveti trag cibalskih martira. Prisutne je pozdravio mons. dr. Vladimir Dugalić, predstojnik Instituta za novu evangelizaciju. Uvodeći u temu istaknuo je kako veliki narodni nemaju sačuvane martirologije svojih mučenika, dok mi za srijemske i fruškogorske mučenike, njih petnaestak, posjedujemo autentične zapise suđenja i baštinimo na njihovoj vjeri. A tu je i njihova ekumenska perspektiva - časti ih se i u Pravoslavnoj i u Katoličkoj crkvi.

Dr. A. Bilić tijekom izlaganja predstavila je analizu dvaju tekstova koji svjedoče o mučeničkoj smrti četvorice svetaca iz Cibala, mučenika Dioklecijanova progona 304. godine. Dvojica su vrlo poznata - Euzebije i Polion, i o njima govori tekst Muke sv. Poliona, a druga dvojica - Venust i Hermogen javnosti su gotovo nepoznata, o njima se saznaje iz teksta Djela sv. Donata i družbenika. Na temelju navedenog teksta A. Bilić osvijetlila je suđenje, ispitivanje i mučeničku smrt Venusta i Hermogena. Analizom teksta istaknula je kasno antički sloj te otkrila i segmente ranoga srednjeg vijeka.

- Povezujem tekst Muke sv. Poliona i Djela sv. Donata i družbenika jer su oba svoju jezgru dobila u Cibalama 304. godine. Radi se o saslušanju i zapisniku, pravnim tekstovima koji su se kasnije u prijepisu zadržali, no njima se, kako su se prepisivali, uvijek nešto nadodavalo za potrebe ranokršćanske zajednice. Jako je značajno da su svi ovi mučenici pokopani na istom mjestu, točno milju od središta Cibala, gdje se nalazi lokalitet Kamenica, poznato arheološko nalazište koje je radarski snimljeno 2012. godine. Muzealci su rekonstruirali baziliku na tom mjestu, pa se pretpostavlja da je ta bazilika bila posvećena sv. Euzebiju i Polionu, ali i ovoj drugoj dvojici. U tekstu se kaže 'na mjestu više mučenika', što znači da je vjerojatno osim ove četvorice u Cibalama te 304. godine stradalo još kršćana - istaknula je predavačica. 

- Vinkovčanka sam i poznajem te lokalitete, stoga nastojim prenijeti filološki zanos i antikvarni odnos prema toj drevnoj povijesti jer uistinu je predivno kad shvatite da komunicirate s tekstom starim oko 1700 godina koji uopće nije izgubio na svježini - naglasila je A. Bilić.

 

Da biste komentirali, prijavite se.