U Đakovu održana dekanska konferencija Đakovačko-osječke nadbiskupije

Konferencija dekana Đakovačko-osječke nadbiskupije održana je u 22. listopada u Nadbiskupskom domu u Đakovu.
Autor: IKA/Laudato/F.M.S. Photo: IKA utorak, 23. listopada 2018. u 11:17

U prvom dijelu konferencije generalni vikar mons. Ivan Ćurić izložio je temu pod naslovom 'Izgrađujuća (konstruktivna) uloga dekana u usklađivanju života i službi svećenikâ na području dekanata. Uvodne misli i razmjena iskustava nazočnih dekana'. Prema crkvenim dokumentima Dekret o pastirskoj službi biskupa Christus Dominus Drugog vatikanskoga koncila, Zakoniku kanonskoga prava (1983.) te Izjavama i odlukama Druge biskupijske sinode đakovačke i srijemske (2008.) obradio je sljedeće vidove dekanske službe u odnosu prema svećenicima u dekanatu: Promicanje osobnih susreta, dijaloga i iskustva blizine, Briga za trajnu izgradnju i duhovni život, 'Krizne situacije' - pomoć u poteškoćama, Načelo vjerodostojnosti.

- Sjetimo se pastoralno-kanonskoga određenja dekanske službe: riječ je o vikarskoj službi u kojoj je dekanska služba poveznica između pastirskih službi dijecezanskog biskupa i župnika koja je uspostavljenja radi unaprjeđenja pastoralnoga života. To znači da postojanje i prisutnost dekanske službe ima za cilj potpomoći službu i dijecezanskog biskupa i župnika - pojasnio je generalni vikar.

U nastavku je progovorio o ulozi i pomoći dekana u slučajevima 'kriznih situacija' u svećeničkom životu.

- Svima je za cilj dobro samoga svećenika, ali i pravedan odnos i saniranje posljedica koje su nastale, bilo da su moralne, duhovne ili materijalne naravi. Stoga je važno sabrano i diskretno postupanje: od razgovora i bratskog upozoravanja (evanđeosko načelo bratske opomene) i savjetovanja, do zahtjeva da se učine adekvatni i pravi koraci, uključujući primjeren i pravovremen dijalog s biskupom - istakuo je mons. Ćurić.

Nadbiskup Đuro Hranić osvrnuo se na pojedinačne godišnje susrete s dekanima, a dekanima se obratio i preč. Mato Gašparović, ravnatelj Nadbiskupijske ustanove za uzdržavanje klera, koji je potaknuo na ozbiljniji pristup u organiziranju dekanskih vizitacija i primopredaja župa, kao i na razborito upravljanje vremenitim crkvenim dobrima.

 

Da biste komentirali, prijavite se.