U Đakovu završilo hodočašće Krčke biskupije

Biskupijsko hodočašće Krčke biskupije, pod geslom 'Putevima svjedoka vjere i domoljublja', završilo je u 28. listopada svečanim Misnim slavljem u đakovačkoj katedrali
Autor: IKA/Laudato/F.M.S. Photo: IKA ponedjeljak, 29. listopada 2018. u 12:38

Misno slavlje u đakovačkoj katedrali predslavio je krčki biskup Ivica Petanjak u koncelebraciji s đakovačko-osječkim nadbiskupom Đurom Hranićem i drugim svećenicima.

Petstotinjak vjernika Krčke biskupije, predvođenih svojim svećenicima i biskupom Petanjkom, od 25. listopada hodočastili su u Staru Gradišku, Srijem, Vojvodinu, Vukovar te na kraju puta u Đakovo.

U đakovačkoj katedrali dobrodošlicu svim hodočasnicima, napose biskupu Petanjku, generalnom vikaru Krčke biskupije mons. Franji Velčiću te organizatoru ovoga hodočašća vlč. Saši Ilijiću, uputio je nadbiskup Hranić.

- Povezuju nas ista vjera i ljubav u Isusa Krista te ista krv u našim žilama. No, ista vjera i krv pridonijele su i pospješile i osobnu, prijateljsku i rodbinsku povezanost među nama. I osobno poznajemo dio vaših svećenika. Među sestrama svetog Križa, u Karmelu svetog Josipa u obližnjoj Breznici Đakovačkoj i u drugim zajednicama posvećenoga života više je redovnica koje su rođene i odrasle u vašoj biskupiji. A Vi, preuzvišeni oče biskupe Ivice, Vi ste i naš, mi Vas doživljavamo svojim. Po rođenju ste sin ove biskupijske zajednice - rekao je nadbiskup Hranić, podsjetivši okupljene kako je biskup Petanjak rođen tek nekoliko stotina metara od katedrale, u crkvenoj zgradi današnjeg KBF-a, u kojoj je nekoć bilo rodilište.

U nastavku nadbiskup Hranić je zazvao Božji blagoslov na okupljene i zahvalio Bogu za jedinstvo Hrvatske i hrvatskoga naroda, zbog kojeg seu Đakovu mogu sastati vjernici Krčke biskupije i Istočne slavonije.

Nakon blagoslova i popratnih riječi biskup Petanjak iz ruku redovnice i mladog bračnog para primio je prigodne darove.

U homiliji krčki biskup tumačio je naviješten odlomak Markova Evanđelja, u kojemu Isus ozdravlja slijepca Bartimeja. Istaknuo je kako je slijepac koji se nalazi uz put i koji viče za Isusom i moli ga da ga ozdravi jedini čovjek u cijelom Evanđelju koji je uspio zaustaviti Isusa na putu od Jerihona prema Jeruzalemu.

- Jedini koji je uspio zaustaviti Isusa na putu, baca sa sebe ogrtač, skoči, trči prema Isusu. Što znači sa sebe baciti ogrtač? Biblijski siromah na svijetu nema ništa svoga osim ogrtača. Ogrtač je sve njegovo bogatstvo: i kaput i krevet i deka i jastuk i pokrivalo golotinje i pokrivalo njegovih rana. Na Isusov poziv Bartimej je najprije bacio ogrtač, jedinu stvar koju je još imao, jedino što mu je davalo minimalnu sigurnost i vezalo ga za zemlju. Sve što je imao bacio je sa sebe u tom ogrtaču jer je osjetio da je u Isusu Kristu sve dobio - protumačio je biskup Petanjak.

Nadalje je uputio na činjenicu da je samo za slijepog Bartimeja rečeno da se nakon ozdravljenja uputio za Isusom, makar na tom putu Isusa prate njegovi učenici i silno mnoštvo. Dodao je kako naviješteno Evanđelje na znakovit način zaključuje njihovo biskupijsko hodočašće, koje je moglo biti čisti turizam i izlet na upoznavanje novih krajeva, ali bi trebalo biti takvo da se svi hodočasnici, po primjeru svjedoka vjere i domoljublja, i sami učvrste u svojoj vjeri i porastu u svome domoljublju.

- Evanđelje koje smo čuli velika je lekcija svakome od nas kako nije dovoljno jednom se odazvati Isusu, sve ostaviti i krenuti za njim i onda na tom putu neprestano, poput hrčka, skupljati i skupljati sve više. Toliko puta u životu moramo krenuti ispočetka, sve ostaviti da bismo nasljedovali Krista. Prvo što moramo tražiti i moliti od Isusa je da progledamo, da zadobijemo svjetlo vjere, jer vidjeti znači vjerovati, a vjerovati znači ići za Isusom Kristom. Ne može se vjerovati a ne nasljedovati Isusa Krista. Vjera bez nasljedovanja je prazna, a nasljedovanje bez vjere je slijepo. Današnje evanđelje nam je pokazalo da je moguće i jedno i drugo. Uspjet će samo onaj koji zavapi Isusu i zamoli ga da mu se smiluje i tko sa sebe baci ogrtač, jer ako hoćeš biti Kristov i samo Kristov, moraš odbaciti dosadašnje staro breme, pa bilo ono i minimalno. Tek tada si sav u Bogu i sav Božji. I zato je dovoljno reći samo jednu jedinu riječ, Isus, i u toj jedinoj riječi postići sve ono što želiš i što očekuješ od svoga života - zaključio je u homiliji biskup Petanjak.

Misno slavlje animirao je Mješoviti katedralni zbor, pod vodstvom mo. Ivana Andrića te uz orguljsku pratnju Darija Kusture. Hodočasnici su se i nakon Misnog slavlja zadržali u đakovačkoj katedrali, gdje im je o njezinoj gradnji i brojnim povijesnim zanimljivostima govorio mons. Luka Marijanović.

Na Trgu Josipa Jurja Strossmayera hodočasnike su nakon svečane euharistije dočekali lipicanci i fijaker Državne ergele Đakovo te bogata đakovačka gastronomska ponuda. Vinari, obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge i obrti na turističkim štandovima su predstavili i ponudili svoje proizvode.

 


 

Da biste komentirali, prijavite se.