Biskup Uzinić: Komunikacija je najveća 'glad' današnjih obitelji

Posljednji dekanat u kojem će se ove godine proslaviti Dan braka i obitelji je Korčulanski dekanat.
Autor: dubrovacka-biskupija.hr/laudato.hr/D.R. Photo: dubrovacka-biskupija.hr utorak, 18. veljače 2020. u 18:12

Dan braka i obitelji za bračne parove i obitelji Pelješkog dekanata proslavljen je u subotu, 15. veljače u župi sv. Vlaha u Janjini u sklopu biskupijskog Tjedna života i braka, piše Biskupija.

Supružnici Marić s troje djece posvjedočili su o radostima i turbulencijama u svakodnevnom životu njihove obitelji rekavši da se oni ne smatraju nekakvom uzornom obitelji nego se trude, te sudjeluju i radu Vijeća za život i obitelj u biskupiji. Predstavili su okupljenima neke projekte tog vijeća i pozvali ih na sudjelovanje.

- Nije uvijek lako sve znanje koje se stekne na obiteljskim školama, duhovnim obnovama i drugim susretima primijeniti u životu obitelji - kazali su supružnici.

Opisali su i svoja mladenačka očekivanja od braka te suočavanje s različitostima između muškaraca i žena o čemu su morali učiti u braku i još uče. Sve se svodi na ono biblijsko žene poštujte svoje muževe, muževi ljubite svoje žene. U situacijama sukoba ženama treba pružiti ljubav, muškarcima poštovanje, ustvrdili su.

- Mi nemamo jako potresnu priču, nego običnu. No, ako otvorimo svoje oči za Božje djelovanje i prepoznajemo ga, onda imamo što reći - rekli su supružnici te su s okupljenima podijelili neke primjere iz svog života.

Baka i djed s više strpljenja pristupaju unucima nego roditelji, kazali su supružnici Marić, oni ih upute i na Isusa, da se mu se obrate u nekim poteškoćama.

- Moli Boga da ti da muža po svome srcu, da taj muž prvo moli Boga pa onda tebe - jedan je od prabakinih savjeta koji su supružnici podijelili s vjernicima ustvrdivši kako s godinama taj savjet sve bolje razumiju.

Ovakvi susreti i prigodne kateheze koje priprema Vijeće HBK za život i obitelj mogu pomoći dubljem i kvalitetnijem promišljanju bračnih odnosa, kazao je uvodno dubrovački biskup. Dajući Božjoj riječi da progovori na ovim susretima Tjedna života i braka po dekanatima dubrovački biskup je i u Janjini na temelju misnih čitanja uputio neke poruke.

- Posljednjih dana u misnim čitanjima se opisuje dekadencija izraelskog naroda i njegovo sve veće udaljavanje od Boga. Odnos između Boga i izraelskog naroda se često opisuje kao odnos između žene, zaručnice i njezinog zaručnika, muža te se te slike mogu pokušati primijeniti na bračne i obiteljske odnose. Kad god u svom odnosu zanemarimo odnos s Bogom, kad nam Bog nije na prvom mjestu, događa se raslojavanje i dekadencija unutar obitelji - poručio je biskup Uzinić istaknuvši kako je komunikacija najveća 'glad' na današnjoj obiteljskoj razini.

U braku je važna komunikacija i to ne komunikacija o raznim drugim stvarima nego komunikacija između muža i žene. Takva komunikacija podrazumijeva komuniciranje s osjećajima, aktivno sudjelovanje u toj komunikaciji, ne samo riječima nego i gestama, slušanje drugoga, ne prekidanje dok govori, ne ismijavanje, opraštanje, izbjegavanje traženja mana kod drugoga, pohvala, lijepa poruka na mobitelu, lajkanje objava supružnika na društvenim mrežama, samo su neke od karakteristika dobre komunikacije u braku na koje je biskup u propovijedi skrenuo pozornost i potaknuo supružnike da tako čine. Sve te nekad male stvari mogu puno promijeniti.

Spominjući se jednog stručnog predavanja biskup je ustvrdio i kako je važno u braku znati se svađati te naveo karakteristike dobre svađe, jer je i svađa bolja od nikakve komunikacija, kad se svađamo ipak pokazujemo da nam je stalo.

Uz komunikaciju između muža i žene važni su i drugi smjerovi komunikacije, među njima je komunikacija s Bogom u obiteljskom životu, komunikacija roditelja s djecom, a u ovoj godini u kojoj se naglasak stavlja na starije osobe važno je uočiti i potrebu komunikacije djedova i baka s unucima i obratno.

 

Da biste komentirali, prijavite se.