Don Marinko Vidović: 'Snaga parabole nije u njezinom značenju, nego u reakciji vjernika''

Naglasio je da u parabolama svaki detalj ima svoj smisao, te ako se neki od njih izostavi, parabola gubi svoj smisao.
Autor: dubrovacka-biskupija.hr/laudato.hr/D.R. Photo: dubrovacka-biskupija.hr srijeda, 04. ožujka 2020. u 16:44

Prošlog vikenda u Dubrovniku je održan stručni skup za vjeroučitelje Dubrovačke biskupije na temu 'Isusove prispodobe kao model poučavanja'.

Jedan od predavača bio je don Marinko Vidović, doktor biblijske teologije i profesor na Katoličkom bogoslovnom fakutletu u Splitu koji je izlagao temu pod naslovom: 'Parabole - argumentativno-dijaloški fiktivni govor. Izazov za vjeru, a ne njezino tumačenje'.

Kako prenosi Biskupija, profesor Vidović je istaknuo da pravih parabola u evanđeljima ima samo od 5 do 8, dok su ostalo usporedbe, alegorije i slično. Kazao je da su parabole zapravo govornički nastup, te slikovit način govora, odnosno izmišljeni govor koji svoj cilj ima u realnosti.

- Parabolom se oblizanim putem dolazi do cilja, njome se izaziva vjernička reakcija nakon koje se slušatelja vraća u stvaran život, a u njima se pripovijedanjem pomiče s fikcije na realno - kazao je predavač.

Naglasio je da u parabolama svaki detalj ima svoj smisao, te ako se neki od njih izostavi, parabola gubi svoj smisao. Uspoređujući evanđeliste i parabole koje pronalazimo u evanđeljima, istaknuo je evanđelistu Luku nazvavši ga 'majstorom parabola'.

Primijetio je i da se često parabole pogrešno tumače, jednako kao i sama evanđelja, kazavši da uvijek u Bibliji treba primjenjivati načelo: cjelina tumači dio, a ne dio obrnuto. Zaključio je da snaga parabole nije u njezinom značenju, nego vjerničkom učinku koji proizvodi kod onoga tko parabolu čita ili sluša.

Potom je predavanje na temu 'Parabole o Kraljevstvu Božjemu' održao je generalni vikar Dubrovačke biskupije i predstojnik Katehetskog ureda don Hrvoje Katušić. Na samom početku stručnog skupa okupljene je pozdravio dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, a viša savjetnica za Vjeronauk prof. Sabina Marunčić je okupljene upoznala s obavijestima iz Agencija za odgoj i obrazovanje.

 

Da biste komentirali, prijavite se.