Dubrovački biskup na misnom slavlju za polaznike Obiteljske škole Dubrovačke biskupije

U propovijedi je mons. Uzinić, osvrnuvši se na evanđelje dana, kazao kako je kontekst molitve bio bitan u Isusovo vrijeme ali kako je ona osobito bitna i u ovom našem vremenu.
Autor: dubrovacka-biskupija.hr/Laudato/D.T. Photo: dubrovacka-biskupija.hr/Laudato nedjelja, 19. studenog 2017. u 18:03
Program desete Obiteljske škole Dubrovačke biskupije održan je u subotu, 18. studenog, u hotelu Neptun. U prvom dijelu dana predavanje ''Otac i očinstvo: radost je davati se!'' održao je dr. sc. don Josip Bošnjaković, a nakon brojnih radionica služeno je i misno slavlje koje je predvodio dubrovački biskup Mate Uzinić. Upravo na kraju misnog slavlja okupljenima se obratio pročelnik Vijeća za život i obitelj Dubrovačke biskupije don Marinko Šljivić koji je podsjetio okupljene kako se radi o jubilarnoj godini škole te kako ovo danas ne bi imali bez troje ljudi koji su svih ovih godina dali izniman doprinos a to su: don Stanko Lasić, začetnik škole i tadašnji pročelnik Vijeća za život i obitelj, moderator Krešimir Marković i Ivana Marić. Krešimiru i Ivani biskup Uzinić uručio je prigodne poklone i zahvalnice u znak zahvalnosti za sve napravljeno, a don Stanku Lasiću prigodna zahvala će biti posljednjeg dana škole.
 
U propovijedi je mons. Uzinić, osvrnuvši se na evanđelje dana (Lk 18, 1-8), kazao kako je kontekst molitve bio bitan u Isusovo vrijeme ali kako je ona osobito bitna i u ovom našem vremenu. Osobito stavljajući u kontekst rečenicu 'Ali kad Sin Čovječji dođe, hoće li naći vjere na zemlji?', dodao je kako nam ona treba biti poticaj da molimo i budemo ustrajni u tome. S obzirom na to kako su na misi bila povezna dva stola, euharistijski i obiteljski stol koji je korišten u radionicama a na koji su obitelji mogle ostaviti poruku s onim što im je najvrjednije, biskup Uzinić kazao je kako upravo ta dva stola povezuje molitva, odnosno ako je bude kako će onda biti i vjere unutar naših obitelji, naše Crkve ali i onda kada Krist ponovno dođe. Dodao je kako je riječ o dvije vrste molitve. Prva je obiteljska molitva, koja kreće od osobne ali koja je od te osobne puno važnija jer o njoj ovisi odnos svih članova obitelji s Bogom kao i njihovi međusobni odnosi. Istaknuo je i kako je kroz prošlost obitelji spajala molitva krunice i kako je ta molitva bila zaslužna što se vjera prenosila s koljena na koljeno. Naveo je i kako su brakovi u kojima se supružnici zajedno mole puno čvršći te da tako znaju lakše prebroditi sve poteškoće i nesuglasice koje ih zadese. 
 
- No to nije dovoljno. Važno je tu obiteljsku molitvu, tu vašu okupljenost u molitvi prenijeti za jedan drugi stol, euharistijski.  Upravo okupljanjem u molitvi oko euharistijskog stola dopuštamo Bogu da nam pošalje svoju Riječ kako bi mogli rasti kao obitelj, ali i kao Crkva – rekao je biskup. 
Okupljenim obiteljima kao uzor je ponudio Majku Božju kao onu koja se molitvom otvorila utjelovljenu Božjem i zbog koje je Bog postao dionikom našega svijeta. 
Zamolimo i njezin zagovor da budemo ustrajni u molitvi, kako osobnoj tako u obiteljskoj i euharistijskoj. Kako bi na ono pitanje koje je Isus postavio bio pozitivan odgovor - poručio je mons. Uzinić. 
 
U svom predavanju, kojim je započeo drugi dan jubilarne desete Obiteljske škole, dr. sc. don Josip Bošnjaković obiteljima je objasnio s kakvim se to sve poteškoćama i izazovima očevi suočavaju ali i kako ih na pravi način prebroditi i dati najbolje od sebe svojoj djeci, supruzi, obitelji. Kazao je kako uloga oca danas nije nimalo laka, osobito jer se nalazimo u dobu koje je obilježeno digitalnim svijetom te kako nerijetko zbog toga očevi zaostaju u pogledu informacija za djecom. Objasnio je kako je dobro odgajati očeve za takav svijet, pružati im informacije, te usmjeriti ih kako da na pravi način iskoriste taj digitalni svijet da bi mogli na najbolji mogući način raditi sa svojom djecom.
 
Napomenuo je i kako očinstvo i majčinstvo očituju svoj izvor u Bogu, koji nam se očituje preko muškarca i žene, te da kad promatramo obitelj naslućujemo ljepotu očinstva i majčinstva. Upozorio je kako otac može nanijeti razne ''rane'' svojoj djeci. Za najblaži primjer toga dao je situacije u kojima otac ne može biti sa svojom obitelji zbog posla. Kao teže postupke istaknuo je trenutke u kojima otac može zavidjeti vlastitom djetetu, fizički ga zlostavljati ili čak, najgori mogući oblik, seksualno ga zlostavljati.
 
No, predavač je rekao kako je puno ljepote u očinstvu te za biti izvrsnim ocem dao je tri smjernice. Prva je da je prisutan u svojoj obitelji, druga da osluškuje svoju djecu i sebe, a treća da ima zajednički odnos prema djeci sa svojom suprugom. Poručio je još i kako je „zreo otac onaj koji moli, voli i radi."
 
Osim za djecu organizirane su i brojne radionice za odrasle u kojima su muževi i žene zajedno sa svojim voditeljima mogli dobiti savjete kako poboljšati svoj brak, usavršiti međusobno povjerenje i biti ono što jesu, obitelj.
 
Da biste komentirali, prijavite se.