Predstavljena manifestacija 'Kršćansko lice kulture'

Ulaz na sva događanja manifestacije je slobodan.
Autor: dubrovacka-biskupija.hr/laudato.hr/D.R. Photo: dubrovacka-biskupija.hr četvrtak, 05. ožujka 2020. u 16:16

Vijeće za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije predstavilo je danas novu kulturnu manifestaciju pod nazivom 'Kršćansko lice kulture'. Manifestaciju koja će biti otvorena u ponedjeljak, 9. ožujka, predstavili su dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, pročelnik Vijeća za kulturu i znanost Dubrovačke biskupije dr. sc. Joško Mikuš i članica vijeća Ana Marčinko, piše Biskupija.

Prema riječima biskupa Uzinića, ova se manifestacija nadograđuje na dosadašnju manifestaciju 'Dani kršćanske kulture' koja se petnaestak proteklih godina organizirala u Dubrovniku suradnji s Nakladnom kućom Verbum iz Splita. Za ovu godinu, pak, smatraju da su zreli da se osamostale.

- Ovim naslovom želimo razumjeti svoju povijest kako bismo mogli stvarati i graditi svoju budućnost u sadašnjosti - kazao je Uzinić dodavši kako će manifestacija trajati cijeli mjesec.

Na plakatu manifestacije se nalazi lik Krista Spasitelja, portret s početka 16. stoljeća koji je pripisan Pordenoneu, a slika se nalazi u Biskupskoj palači. Objašnjavajući zašto baš lice Krista biskup je istaknuo da je to zato što je Krist jučer i danas i sutra i zauvijek.

- Njegov poziv je upućen ljudima svih vremena i svakog prostora, a mi osjećamo da je on upućen ljudima našega vremena i na ovom našem prostoru na kojem je bio u prošlosti, nadamo se da će biti u budućnosti, pa to želimo prepoznati i u sadašnjosti - kazao je biskup Uzinić.

Pročelnik Mikuš pojasnio je kako su geslom željeli naglasiti odjeke prošlosti u sadašnjosti i stavarnje za budućnost. Potom je Ana Marčinko predstavila sadržaje drugog tjedna manifestacije u sklopu kojega se nalazi, uz ostalo, zanimljiva filmska priča te večer s autorom na kojoj će se razgovarati o novoj knjizi fra Ante Vučkovića, svećenika koji je dobro poznat dubrovačkoj publici, a koja nosi naziv 'Vi ste prijatelji moji'.

6.jpg

 

Da biste komentirali, prijavite se.