Prva večernja sv. Vlaha

Prvu večernju sv. Vlaha u petak 2. veljače, uoči svečeva blagdana predvodio je u dubrovačkoj katedrali dubrovački biskup Mate Uzinić uz sudjelovanje biskupa i drugih gostiju pristiglih na Festu te kanonika Stolnog kaptola Svete Marije u Dubrovniku.
Autor: dubrovacka-biskupija.hr/Laudato/K.P. Photo: dubrovacka-biskupija.hr subota, 03. veljače 2018. u 09:16

Na početku molitve dubrovački biskup blagoslovio je nove korske klupe u svetištu katedrale čijim postavljanjem i blagoslovom je završila obnova toga dijela stolne crkve. Katedrali župnik don Stanko Lasić upoznao je nazočne vjernike s poviješću korskih kupa u katedrali te objasnio postavljanje novih.

Pjevanje psalama predvodili su katedralni zborovi ojačani drugim pjevačima, a korovima su dirigirali Margit Cetinić i Jelena Mikulandra. Među vjernicima koji su ispunili crkvu bili su i brojni hodočasnici iz Šibenika i iz Gradišća.

Kratko razmatranje održao je voditelj trodnevne duhovne priprave za sv. Vlaha fra Bojan Rizvan, koji je kazao kako je bogoslužje Crkve prostor u kojem se najviše i čovjekovu životu rađa iskustvo Božje ljubavi, a to se može iskusiti i u ovome slavlju u kojem se događa čudesna razmjena ljubavi između Boga i čovjeka. Božja riječ po molitvi Crkve postaje naša riječ, pa se tako ispreplela naša i Božja riječ. To iskustvo na čudesan način omogućava nam jedinstvo, ono rađa neraskidivu povezanost s onim čiju ljubav kušamo, ono oblikuje život. „I baš zbog toga su kršćani oni koji su oblikovani nebom", kazao je propovjednik i dodao kako je i sv. Vlaho bio svetac koji je svoj život oblikovao nebom.

Svoje tvrdnje potkrijepio je biblijskim citatima. Skrenuo je pozornost i na to da ljubav nije samo osjećaj nego ona zahvaća cijelog čovjeka, i razum i volju. Danas su se važni obiteljski odnosi sveli samo na osjećaj, kao da smo zanemarili tu činjenicu da je ona i čin razuma i čin volje, primijetio je. Zar nevolja ili neka teškoća života može uništiti tu ljubav koju je čovjeku darovao Bog?, upitao se propovjednik i naveo različite životne situacije koje se ne poklapaju s očekivanjima pojedinca te ponovio kako ništa od svega to ne bi trebalo čovjeka rastaviti od ljubavi Kristove, o čemu govori i sv. Pavao. "Datosti i okolnosti života na smiju biti prepreka za svet život", istaknuo je i pozvao se na primjer sv. Vlaha čiji život također nije bio lagan. Biti pobjeđivani svakodnevno Božjom ljubavlju – to su kršćani, nastavio je. Da Božja ljubav pobjedi sve slabosti čovjeka, pa da tako čovjek poražen od Božje ljubavi postane pobjednik.

Sve nas naše slabosti mogu zatvoriti u naše zidine kako bismo se zaštitili, također je ustvrdio propovjednik te pročitao pjesmu fra Rafaela Romića "Iz zidina van". Zaključio je kako je istinsko umijeće izići iz vlastitih zidina, zidina svoga srca. Poželio je vjernicima da im sv. Vlaho pomogne izići iz svih njihovih zidina koji ih odvajaju od Božje dobrote kako bi iznova u okolnostima svoga života mogli osjetiti kako ih Bog ljubi, pobjeđuje svojom ljubavlju i poziva na svetost.

Za vrijeme dok je dubrovački biskup kadio moći glave sv. Vlaha koje su za vrijeme večernje bile izložene na oltaru, u gradskom portu Dubrovački trombunjeri su ispaljivali plotune iz svojim trombuna.

Na večernjoj su sudjelovali gospićki biskup Zdenko Križić, šibenski biskup Tomislav Rogić i umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas, zatim izaslanik kardinala Vinka Puljića i Vrhbosanske nadbiskupije don Darko Tomašević, don Petar Palić, predstojnik Stolnog kaptola Svete Marije u Dubrovniku i generalni tajnik HBK, mons. Juraj Batelja, postulator kauze za proglašenje svetim blaženog kardinala Stepinca, don Eduard Punda, rektor Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu, don Hrvoje Katušić, generalni vikar Dubrovačke biskupije, o. Dalibor Renić, provincijal isusovaca, drugi svećenici i redovnici, redovnice i vjernici. Večernjoj se pridružio i predstavnik Armenskog patrijarhata Carigrada o. Tatoul Anoushian.

 

Da biste komentirali, prijavite se.