Caritasov projekt 'Upravljanje financijama'

"Upravljanje financijama" projekt je Caritasa Dubrovačke biskupije čije su se prve dvije radionice održale u subotu 21. listopada u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Dubrovniku.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: IKA četvrtak, 26. listopada 2017. u 09:22

Projekt je zamišljen kao niz radionica usmjerenih korisnicima pomoći Caritasa, koje će voditi dr. Andrea Lučić, docentica na Katedri za marketing Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Cilj radionica je definirati što je financijska pismenost, tko su odgovorni potrošači, kako izraditi osobni proračun te kako steći naviku štednje.

Sudionici su aktivno sudjelovali u radionici, postavljajući pitanja i tražeći objašnjenje što navedeni pojam znači u njihovom slučaju. Najviše polemike vodilo se u dijelu poticanja na štednju jer su financijska sredstva s kojim raspolažu vrlo skromna. Dr. Lučić skrenula im je pažnju da štednja nije namijenjena samo bogatim osobama koje imaju višak novca, već svima.

- Važno je štedjeti koliko god možemo, a poželjno bi bilo minimalno 10% svog neto dohotka. Ukoliko štedimo redovito, čak se i mali iznosi novca brzo mogu pretvoriti u velike iznose - rekla je dr. Lučić.

Dr. Lučić navela je primjer da kada bi svaki dan od svog dohotka odvojili po 5 kn, za godinu dana imali bi 1825 kn.

Polaznici su dobili i svojevrsni "domaći rad", detaljno upisivati kupljene proizvode i usluge te njihovu cijenu tijekom tjedan dana. Cilj je dobiti pregled na što se novac potrošio te prema tome napraviti proračun za idući mjesec i korigirati svoju potrošnju ukoliko je potrebno.

Projekt je financiran sredstvima iz Proračuna Grada Dubrovnika, izvijestili su iz Caritasa Dubrovačke biskupije.

Dr. Andrea Lučić je docentica na Katedri za marketing Ekonomskog fakulteta u Zagrebu. Diplomirala je na istom fakultetu smjer Financije, a doktorirala na temu "Održivi marketing kao odrednica poslovne uspješnosti". Doktorat joj je objavljen u sklopu 10 najboljih u 2015. europske asocijacije doktorskih programa EDAMBA. Dobitnica je četiri Dekanove nagrade za izvanredni akademski uspjeh te stipendija grada Zagreba i Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa za izvanredni akademski uspjeh. Područja znanstvenog istraživačkog interesa obuhvaćaju marketinšku etiku, odgovorno potrošačko ponašanje, odgovorno financijsko ponašanje i marketing hrane. Surađuje na nekoliko znanstvenih projekata, između ostalog i europskih te je objavila veći broj znanstvenih i stručnih radova. Članica je Štedopisa u kojem aktivno sudjeluje u programima financijske edukacije mladih.

 

Da biste komentirali, prijavite se.