Pokornički čin i ponovni blagoslov crkve sv. Ignacija

Svetoj misi prethodit će euharistijsko klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom, koje započinje u 17 sati.
Autor: dubrovacka-biskupija.hr/Laudato/J.B. Photo: dubrovacka-biskupija.hr četvrtak, 08. ožujka 2018. u 09:45

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u srijedu, 7. ožujka, dan nakon što su mediji objavili da je u crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku održano neprimjereno fotografiranje i snimanje gole ženske osobe, uputio je pismo svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim vjernicima Dubrovačke biskupije u kojem ih obavještava kako, prema crkvenom zakonu, u toj crkvi nije dopušteno bogoslužje dok se ne učini naknada za ovaj čin pokorničkim obredom i ponovnim blagoslovom crkve.
 
- Polazeći od sablazni koje je izazvao čin oskvrnuća crkve sv. Ignacija u Dubrovniku, kao i od pretpostavke da je počinjeno s namjerom da povrijedi svetost crkve u kojoj se mi vjernici okupljano da bismo slavili euharistiju, držim da je, u skladu s kan. 1211 Zakonika kanonskog prava, u ovom slučaju riječ o teškom djelu zbog kojega u crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku u kojoj se ono dogodilo, nije dopušteno obavljati bogoslužje dok se uvreda ne nadoknadi pokorničkim obredom - stoji u pismu.
 
Obred blagoslova bit će danas.

- Određujem da se, kao naša naknada za počinjeno nedjelo oskvrnuća, u oskvrnutoj crkvi sv. Ignacija u Dubrovniku, u četvrtak, 8. ožujka 2018., u 17 sati, održi jedan sat euharistijskog klanjanja pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Nakon klanjanja ćemo slaviti i Misu na tu nakanu i ponovno blagosloviti crkvu. Sve vjernike grada Dubrovnika koji to mogu pozivam da se odazovu i sudjeluju na ovom klanjanju pred Presvetim Oltarskim Sakramentom i na misi – napisao je.
 
Biskup nadalje određuje i da u cijeloj Dubrovačkoj biskupiji na ovu nakanu bude namijenjena i ovogodišnja inicijativa '24 sata za Gospodina', koja će se održati u subotu, 10. ožujka 2018. u crkvi Male braće.

- Vjernicima preporučujem da se tog dana pridruže ovoj inicijativi sudjelujući u euharistijskim klanjanjima i mogućnosti sakramenta pomirenje ondje gdje to bude organizirano, kao i da to također učine, ako im je to ikako moguće, dobrovoljnim postom i nemrsom – stoji u pismu.
 
Na kraju pisma biskup određuje da od danas – 'da bismo sa svoje strane učinili sve što je u našoj moći da se u budućnosti ne bi ponovile slične stvari' – 'ni jedna crkva u Dubrovačkoj biskupiji, što uključuje i one redovničke, ne smije držati otvorena bez nadzora'. Župnici i upravitelji crkava trebaju naći način kako bi to postigli.

 

Da biste komentirali, prijavite se.