Završila Svećenička skupština: Drugog dana se promišljalo o pastoralu na otocima

Drugi dan osme Svećeničke skupštine Dubrovačke biskupije u srijedu 18. rujna svećenici i redovnici započeli su zajedničkom misom u dubrovačkoj katedrali, a radni dio odvijao se u dvorani Ivana Pavla II.
Autor: dubrovacka-biskupija.hr/laudato.hr/D.R. Photo: dubrovacka-biskupija.hr četvrtak, 19. rujna 2019. u 15:44

Pastoralni vikar don Ante Burić održao je uvodno razmišljanje u zajedničku raspravu o pastoralu na otocima s obzirom na to da se 17 od 61 župe Dubrovačke biskupije nalazi na otocima (elafitsko otočje, Mljet, Korčula, Lastovo). To od svećenika koji na otocima nisu rođeni a na njima djeluju traži prilagođavanje jednom potpuno novom načinu života koji se posebice očituje u slabijoj prometnoj povezanosti, a i posebnom otočkom mentalitetu vjernika. Za neke to nije velika poteškoća, za druge jeste.

- Izabravši nasljedovati Učitelja i Gospodina u svećeništvu, izabrali smo i to da ćemo se morati jako puno prilagođavati, što iz ljubavi prema Bogu i Crkvi, svakodnevno neumorno i činimo  kazao je vikar Burić.

O radu biskupijskih vijeća, ureda i ustanova u proteklog godini sudionici skupštine mogli su se informirati iz pisane brošure te od pročelnika i voditelja koji su im se pridružili dobiti dodatna objašnjenja. Generalni vikar don Hrvoje Katušić moderirao je ovaj dio programa, a na kraju su u raspravi svećenici i redovnici imali prigode izmijeniti svoja promišljanja i dati prijedloge za poboljšanje rada. Riječima zahvale dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića i zajedničkom molitvom za sinodu završila je osma Svećenička skupština Dubrovačke biskupije.

Podsjetimo, prvog dana skupštine gost predavač prof. dr. sc. don Ivan Bodrožić, pročelnik Katedre povijesti kršćanske literature i kršćanskog nauka na KBF-u, Sveučilišta u Zagrebu, održao je predavanja “Kristom oslobođeni kako bi oslobađali za slobodu” i „Misionarsko poslanje župne zajednice u svjetlu Apostolske pobudnice pape Franje 'Evangelii Gaudium'”.

 

Da biste komentirali, prijavite se.