Biskup Križić krstio peto dijete obitelji Nekić u Crnom Kalu

Na nedjelju Dobroga Pastira i Svjetski dan molitve za svećenička i redovnička zvanja, jučer, biskup gospićko-senjski Zdenko Križić predvodio je Misno slavlje u Crnom Kalu, filijali župe Vratnik, gdje je krstio djevojčicu Martu, peto dijete Dalibora i Nikoline Nekić.
Autor: IKA/Laudato/M.S. Photo: IKA ponedjeljak, 23. travnja 2018. u 09:22

U koncelebriranom Misnom slavlju bili su kancelar i biskupov tajnik vlč. Mišel Grgurić, umirovljeni profesor dr. Milan Šimunović i upravitelj župe don Anđelko Kaćunko, koji je, pozdravljajući biskupa prije Misnoga slavlja izrazio višestruku radost zbog toga događaja, poglavito zato što je krštenje petoga djeteta u Gospićko-senjskoj biskupiji prava rijetkost.
 
U homiliji na temelju misnih čitanja, biskup je – na primjeru progona apostola Petra i Ivana, iz Djela apostolskih, zato što su ozdravili bolesnog čovjeka – posvijestio do kojih granica može ići zlo i koliko ljudsko srce, koje odbacuje Isusa Krista, može biti tvrdo pa mu i čudo, umjesto za obraćenje postaje razlogom za još veći bijes i nasilje.
 
Ističući riječi apostola Ivana u njegovoj poslanici - da smo po darovanoj ljubavi nebeskog Oca postali djeca Božja, da nas Bog voli kao otac – biskup je naglasio kako, nažalost, često kršćani nisu svjesni te istine. A na apostolove riječi da nas svijet ne poznaje zato što ne poznaje Boga, biskup je dodao kako je nepoznavanja Boga također problem i samih vjernika, a ne samo nevjernika. "Nije isto naučiti nešto o Bogu ili iskusiti u životu Božju prisutnost i njegovu blizinu. Kad nema iskustva Boga, nema niti prave vjere u Boga."
 
Potom je biskup protumačio Isusove riječi kojima sebe definira kao "Dobrog pastira", koji s pažnjom i ljubavlju bdije nad svojim stadom i koji stado ni u opasnosti ne napušta, nego ga brani bez obzira na rizik života. "On je za svoje spreman dati život. Isus naglašava da on poznaje svoje stado. On poznaje svoje jer ih voli. Ljubav je ona krjepost koja daje osobi sposobnost da upozna drugoga", jer "da bi se doista upoznalo neku osobu nužno ju je voljeti", naglasio je propovjednik te dodao: "Ako hoćeš nekoga upoznati, moraš ga voljeti. Bez ljubavi će se upoznati samo mane neke osobe, samo ono negativno što osoba ima, i na taj način osoba postaje sve odbojnija. Tako se sebe lako uvjeri, a onda i opravda, kako nije moguće tu osobu voljeti zbog njezinih mana ili njezine zločestoće. Zato ljubav pomaže osobi da uzraste u plemenitosti, u dobru. Ljubav je ono što sprječava osobu da bude loša", posvijestio je biskup Križić i zaključio porukom kako je "samo ljubavlju moguće odgojiti osobu i omogućiti joj da uzraste u pravog čovjeka, ili promijeniti osobu da se oslobodi određenih nastranosti ili poroka. Da bismo to mogli, mi moramo biti osobe ljubavi, strpljivosti, dobrote". Na koncu propovijedi biskup je izrazio želju da onima koji će novokrštenicu odgajati nikada ne ponestane ljubavi, da joj budu uzor koji će u njoj njegovati Božju ljubav i biti joj svjetlo i putokaz na njezinu životnom putu da bude sretna.
 
Na koncu Misnoga slavlja, na kojem su dvije novokršteničine sestre posluživale, a pjevanje vodio zbor župe Kompolje s Glorijom Kranjčević za orguljama, don Kaćunko je biskupu prikazao stanje u vratničkoj župi te je zahvalio obitelji Nekić što je i župu i Crkvu i hrvatski narod, koji je na rubu demografske katastrofe, obogatila novim članom. Biskup Križić je prije blagoslova posvijestio potrebu "čuvanja svojih korijena i naše baštine", kako bi i u Kalu i u cijeloj Hrvatskoj bilo više onih koji će biti pripadnici stada Dobroga pastira. Biskup i svećenici su se poslije misnoga slavlja zadržali s narodom u radosnom druženju pred crkvom, gdje je obitelj novokrštenice sve nazočne počastila.

Da biste komentirali, prijavite se.