Biskup Križić predslavio uočnicu Velike Gospe u svetištu Gospe od Čudesa

Za svetost nisu potrebna neka herojska djela, nego vjernost onim svakodnevnim obvezama, sitnicama - kazao je biskup Križić.
Autor: IKA/Laudato/D.T. Photo: IKA utorak, 15. kolovoza 2017. u 12:20
Misu uočnicu i bdjenje uoči blagdana Uznesenja BDM u svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama predslavio je gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. Svečanost je počela pokorničkim slavljem u svetištu a nastavljena procesijom od središta Oštarija preko starog Marmontova mosta do crkve i velebnih ostataka nekadašnje katedrale unutar kojih je slavljena misa. U procesiji je sudjelovalo više od tisuću hodočasnika iz župa Ogulinskog dekanata, od najsjevernije Lipe na Dobri pa do najjužnijeg Saborskog. 
 
Hodočasnici su u procesiji sudjelovali sa svojim barjacima, a procesiju su uzveličale brojne laičke udruge iz župa Oštarija, Cerovnika, Ogulina, Josipdola, među kojima i povijesna postrojba Frankopanska garda. Vatrogasci i Dobrotvorna podupirajuća društva imali su znatnu ulogu u organizaciji proslave. Koncelebriralo je desetak svećenika na čelu s čuvarem svetišta popom Antunom Luketićem i prevoditeljem trodnevice dr. Milanom Šimunovićem te ogulinskim župnikom i dekanom preč. Robertom Zubovićem. Misu je animirao združeni zbor više župa pod vodstvom i uz orguljsku pratnju Franje Puškarića te Domagoja Šlata i Mihaela Peca.
- Marijina svetišta uvijek privlače jer vjernici osjećaju unutarnju potrebu da Mariji iskažu zahvalnost za njezinu majčinsku pomoć u različitim životnim poteškoćama, Bezbrojna su svjedočanstva Marijine pomoći a sva naša marijanska svetišta ispunjena su zahvalnim pločama koje živo svjedoče tu istinu - istaknuo je na početku biskup Križić.
 
U homiliji je govorio o značaju Marije kao sljedbenice Božje riječi koja je prianjala uz volju Božju, koja ju je prihvaćala i provodila ju u djelo te je u svom djelovanju bila nadahnuta ljubavlju i duhom služenja. 
 
- Najblaženiji su oni koji slušaju riječ Božju i vrše volju Božju a Isusova majka to je najbolje razumjela. Da bi se vršila volja Božja potrebno je iskreno i hrabro odgovoriti na pitanje „Što Bog želi da učinim u ovoj situaciji" ili „Što bi Isus učinio da je u mojoj situaciji?" Problem je što ima mnogo kršćana koji sve čine da se uvjere da je volja Božja ono što njima paše, no to nije traženje volje Božje, jer bi čineći tako Isus izbjegao svoj križ. Osobe često osjete što je volja Božja ali im se čini preteško ono što Bog traži pa čine sve da se uvjere da Bog od njih traži nešto drugo – naglasio je.
 
Biskup je zatim istaknuo primjer velike mističarke i naučiteljice Crkve sv. Terezije Avilske, koja je isticala slične probleme. 
 
- Naš problem je što ljudsko srce opire u nerazumijevanju Božjih zahtjeva, no vjera mora biti jača od pukih sklonosti srca, jer vršiti volju Božju zahtijeva napor. Potvrdio je to Isus u Getsemanskom vrtu kada je imao snage reći: „Ne moja, nego Tvoja volja neka bude". I apostol Pavao je na kraju života znao reći da je dobar boj bio i tako vjeru sačuvao. Najgore je kada čovjek dođe do uvjerenja da se Bog s njime uvijek u svemu slaže. Za Mariju se kaže da kada Boga nije dobro razumjela, o Božjoj riječi je razmišljala u srcu i tako vršila volju Božju. Važna osobina Marijina koju treba nasljedovati je da je sve činila s ljubavlju. To je velika poruka nama , da činimo sve s ljubavlju. Jer to posvećuje. Mi smo skloni stvari činiti mrzovoljno, površno i nervozno, no od toga nikakve koristi, to ne posvećuje. Za svetost nisu potrebna neka herojska djela, nego vjernost onim svakodnevnim obvezama, sitnicama. To možda neko neće pohvaliti, no Bog to vidi i to neće ostati nenagrađeno. Zahvalni smo tolikim našim majkama, očevima, bakama i djedovima koji skrovito u tišini obavljaju mnoge poslove u kući i izvan nje, podnose žrtve o kojima mediji ne donose izvještaje, za koje im nitko ne kaže hvala. Oni to rade u tišini i s ljubavlju i to je ono što posvećuje njih i cijelu Crkvu. Marijina poruka svima je: „Učinite sve što vam Isus kaže" - zaključio je biskup Križić.
 
Završne pozdrave na kraju prenio je čuvar svetišta pop Ante Luketić koji je istaknuo značajan jubilej, 280. obljetnicu od osnutka bratovštine u Oštarijama, pohvalio je brojne hodočasnike i istaknuo mise zornice kojima su se domaći vjernici spremali za blagdan, pohvalivši na kraju predvodnika trodnevice dr. Milana Šimunovića. 
Da biste komentirali, prijavite se.