Predavanje biskupa Bogovića u Lovincu

U povodu Dana neovisnosti u Lovincu je 7. listopada održana povijesno-književna večer pod nazivom 'Domoljublje u Lici - Domovini na dar'.
Autor: IKA/Laudato/F.M.S. Photo: IKA srijeda, 10. listopada 2018. u 13:51

Uz predsjednicu Matice hrvatske ogranak Gospić prof. Anu Lemić i pjesnike Gorana Jurkovića i Ivana Balena na povijesno-književnoj večeri sudjelovao je umirovljeni gospićko-senjski biskup Mile Bogović.

Biskup Bogović koji je po svom znanstvenom habitusu povjesničar prezentirao je najznačajnije događaje koji su prethodili dolasku Hrvata u ovaj dio Europe, kao i najznačajnije događaje i godine koji su prethodili stvaranju današnje suverene i neovisne hrvatske države kada su današnje generacije konačno dosanjale višestoljetni san o slobodi i neovisnosti Domovine, tako da Hrvati za svoju sudbinu više ne moraju pitati Beč, Peštu ili Beograd.

- Nakon propasti Zapadnoga Rimskog Carstva nastojalo se stvoriti neko novo zajedništvo naroda a na dio tog prostora dolaze Hrvati. Jedna država javlja se od Korane prema jugu a druga prema sjeveru. Ova južna s Bornom oslonila se na onu silu koja će poslije obnoviti Zapadno carstvo – na Franke. Ta država je svoje središte iz Gacke premjestila bliža mora u Dalmaciju. Ona se javlja najprije kao kneževina a od Tomislava, ona je trojedina kraljevina: Hrvatska, Dalmacija i Slavonija. 1102. ujedinjuje se s Kraljevinom Ugarskom, a 1527. obje s Habsburškom Monarhijom. Što je trajalo do 1918. kada Hrvatska ulazi u sastav nove države na čelu sa srpskom dinastijom Karađorđevića (SHS i Jugoslavija). Godine 1941. nastaje Nezavisna Država Hrvatska. Koja je imala potporu država koje su izgubile rat, pa i nje nestaje, a ostajemo u sastavu Jugoslavije, ali sada komunističke. Dana 30. svibnja 1990. ustoličuje se nekomunistički sabor nakon što je puknuo je komunistički obruč i Hrvatska ide prema neovisnosti. Cilj srpske politike bio je i prije širenje Srbije a ne samostalnost južnoslavenskih naroda. Pucanje komunističkog obruča Srbija koristi za ostvarenje toga cilja, a Hrvatska za ostvarenje svoga cilja. Sabor proglašava samostalnost 25. lipnja 1991. ali međunarodna zajednica traži 3 mjeseca odgode. Banski dvori bombardirani su 7. listopada 1991. a dan kasnije 8. listopada 1991. Hrvatska proglašava neovisnost (samostalnost). Hrvati iz rata izlaze kao pobjednici. Te se 2013. priključuju EU – protumačio je biskup.

Predsjednica gospićkog ogranka Matice hrvatske prof. Ana Lemić priredila je kraći presjek hrvatske domoljubne poezije. Kao i pjesnici Ivan Balen i Goran Jurković te Recitatorska skupina učenika OŠ Lovinac.

 

Da biste komentirali, prijavite se.