Priprava za proslavu Dana hrvatskih mučenika

Biskup u miru Bogović predslavio blagdan Male Gospe na Udbini.
Autor: IKA/Laudato/M.R. Photo: IKA subota, 09. rujna 2017. u 09:11

Gospićko-senjski biskup u miru Mile Bogović predslavio je u petak 8. rujna trećeg dana trodnevne duhovne priprave za proslavu Dana hrvatskih mučenika na Udbini blagdan Male Gospe. Suslavili su čuvar svetišta vl. Josip Šimatović i sužupnik Udbine vlč. Jure Tutek. Glazbom je misu uzveličao župni zbor pod vodstvom s. Velimire Marinović.

- Čuli smo danas rodoslovlje od prve obitelji po čemu vidimo da je Isus imao duboke ljudske korijene, što pak vrijedi i za svakog od nas. Marija je prošla rast kao svaki čovjek, a od nje možemo mnogo toga naučiti, da kao maleni možemo rasti. Marija je u sebi imala malenost i u odrasloj dobi kada je slavila i veličala Boga. I kada je postala velika Boga je i dalje veličala i bila ponizna. Maloj Gospi posvećene su tri župe u našoj biskupiji, Boričevac, Bunić i Palanka i sve tri su doživjele da u Drugom svjetskom ratu budu uništene. Mi smo danas podigli nove zidine i gradimo živu crkvu što je posebno vidljivo u Donjem Lapcu. Bog je preko križa poručio da ne treba na zlo uzvraćati zlom a na svom uskrsnuću je pokazao svoje rane kao najveća odličja. Umrijet za drugoga najveća je odlika, a poruka današnjeg blagdana je da cijenimo djela malenih - rekao je biskup Bogović.

- Jadna je veličina mučitelja koji su iza sebe ostavili Hudu jamu, Jazovku ili Dabin vrh koji su si umislili da su bogovi. Mi ne želimo našem narodu snagu da udara na druge. Veličajmo Boga što nam je udijelio milost da smo podigli Crkvu hrvatskih mučenika i stradalnika kojima odajemo počast  - zaključio je biskup Bogović te blagoslovio novo misno ruho i liturgijsko posuđe koje su Crkvi hrvatskih mučenika donirali supružnici Pihler.


Da biste komentirali, prijavite se.