Seminar o duhovnom praćenju u Plitvicama

Seminar se održava u godini u kojoj cijela Crkva, i na taj način salezijanska Družba, promišlja na najavljenu 15. biskupsku sinodu na temu "Mladi, vjera i razlučivanje zvanja".
Autor: IKA/Laudato/D.T. Photo: IKA subota, 24. veljače 2018. u 08:08

U Pastoralnom centru na Plitvicama od 19. do 22. veljače održan je seminar o duhovnom praćenju. Sudionici seminara bili su salezijanci Hrvatske salezijanske provincije sv. Ivana Bosca. Voditelj je bio don Luis Roson, dekan Filozofskog fakulteta Salezijanskog Papinskog Sveučilišta u Rimu te duhovnik s dugogodišnjim iskustvom rada i djelovanja među mladima. Cilj seminara bio je približiti salezijancima važnost duhovnog praćenja mladih te značenje i oblik koje je duhovno praćenje imalo u životu i djelovanju sv. Ivana Bosca. 

Seminar se održava u godini u kojoj cijela Crkva, i na taj način salezijanska Družba, promišlja na najavljenu 15. biskupsku sinodu na temu "Mladi, vjera i razlučivanje zvanja". 

Voditelj seminara je potaknuo prisutne na promišljanje o bitnim značajkama duhovnog voditelja koji je pozvan biti osoba razlučivanja Božjeg govora, prije svega u vlastitom životu, a zatim i u životu onih kojima je poslan. Osvrnuo se i na neke opasnosti i rizike koje duhovni pratitelj može imati. Među njima je istaknuo aktivizam te napast navezivanja na sebe. Veličina duhovnog pratitelja je u tome da ukazuje i da interpretira govor Duha u životu mlade osobe.

Osvrnuo se i na praćenje osoba u različitim životnim staležima, odnosno mladih bračnih parova te mladih koji razmišljaju o svećeničkom ili redovničkom pozivu. Prisutnima je ukazano i na važnost umijeća evangelizacijskog animiranja ambijenata u kojima djeluju te stvaranja među mladima kulture zvanje. 

- Osobe koje nauče prepoznavati Božje djelovanje u vlastitom životu, svojedobno postaju apostoli među svojim vršnjacima i na taj način aktivni vjernici u životu i djelovanju u vlastitim ambijentima i mjesnim Crkvama - rekao je.

Don Luis Roson je upoznao salezijance s konkretnim sredstvima koja mogu biti od pomoći u duhovnom praćenju. To su, prije svega, redoviti sakramentalni život, svakodnevno razmatranje Riječi Božje, osobna molitva, osobni projekt života te autobiografija. Sredstva su to koja mladoj osobi omogućavaju da svoj život i svijet oko sebe gleda Božjim očima.
 

Da biste komentirali, prijavite se.