Sjednica kanonika Senjskog kaptola

Kanonici Senjskog kaptola Sv. Marije jučer su održali sjednicu u Senju.
Autor: IKA/Laudato/M.S. Photo: IKA srijeda, 27. lipnja 2018. u 11:20
Kanoničkoj sjednici pridružio se i gospićko-senjski biskup Zdenko Križić. U katedrali su izmolili Treći čas brevijara, a potom su nastavili susret u župnom stanu gdje je prepozit Kaptola mons. Mile Čančar otvorio sjednicu.
 
Na sjednicu su se odazvali svi kanonici: mons. Mile Čančar (predstojnik Kaptola i župnik u Korenici), mons. Marijan Ožura (župnik u miru u Cetingradu), mons. Tomislav Šporčić (župnik u Otočcu), mons. Mile Pecić (župnik u Slunju), preč. Richard Pavlić (župnik u Senju), preč. Nikola Turkalj (biskupijski ekonom i začasni kanonik), preč. Luka Blažević (župnik u Ličkom Osiku i začasni kanonik). Zapisničar i tajnik Kaptola mons. Pecić pročitao je zapisnik s posljednje sjednice. Posebna pažnja posvećena je Statutu.
 
Naime, Statut je eksperimentalno izdan na pet godina. To je vrijeme isteklo te se pokazalo niz nedorečenosti u samom Statutu. Naime, ova je Biskupija specifična ne samo zbog tek 18 godina povijesti nego su tu još druge poteškoće koje Statut nije predvidio. Dogovoreno je da će kanonici dostaviti prijedloge i sugestije do konca kolovoza preč. Richardu Pavliću, a onda će se naći na zajedničkoj sjednici na kojoj će precizirati točke Statuta.
 
Na sjednici su birani predstojnik i tajnik (zapisničar). Produženi su mandati dosadašnjem predstojniku mons. Mili Čančaru i dosadašnjem tajniku mons. Mili Peciću.
 
Bilo je riječi i o popunjavanju kanoničkog mjesta nakon imenovanja mons. Tomislava Rogića šibenskim biskupom što će se obaviti nakon donošenja revidiranog Statuta po kojem će se birati novi kanonik.
 
Bilo je govora i o sudjelovanju kanonika u svečanoj službi Božjoj.


Da biste komentirali, prijavite se.