Veliki intervju s mons. Zdenkom Križićem: Kada živiš s Bogom, nosiš mir bez obzira na okolnosti

Lički portal Lika club objavio je veliki intervju s gospićko-senjskim biskupom mons. Zdenkom Križićem.
Autor: laudato.hr/D.R. Photo: likaclub.eu četvrtak, 21. svibnja 2020. u 17:19

U njemu je mjesni biskup detaljno progovorio o njegovom životnom putu i dolasku na mjesto biskupa Gospićko-senjske biskupije, stanju u biskupiji i slici Crkve u medijima, izgradnji samostana u Gospićku, hodočasničkim lokacijama u Ličko-senjskoj županiji i drugim temama.

- Službi je bilo puno, kroz cijelo to vrijeme su bile neke odgovornosti. Ono što mi je ostalo najdublje u sjećanju je služba kada sam izabran prvi put za provincijala karmelske provincije 1990. To je bilo vrijeme napetosti oko nastajanje hrvatske državne samostalnosti, a onda rat i prognanici. Kroz to vrijeme sam se najmanje bavio onim čim sam se trebao baviti i što je služba zahtijevala, a daleko više sa prognanicima. Prognanika je bio pun samostan, ležali su i na hodnicima, na madracima jer nije bilo kreveta. Susreti s tim ljudima, njihove životne priče, razočaranja, suze - rekao je biskup Križić.

Priznao je kako ni u snu nije mogao zamisliti da će postati biskup, a još manje da će vršiti službu baš u Gospićko-senjskoj biskupiji. Rodom iz Johovca na sjeveru Bosne i Hercegovine, ostao je zatečen kad je stigla papina odluka o biskupskom imenovanju.

- Mogao bih samo nagađati zašto sam baš ja imenovan jer to zbilja ne znam. Nuncijatura u zemlji traži osobu prikladnog za biskupa. Tako je nuncij u Hrvatskoj, kojeg prije toga nisam poznavao, vodio proces. Kada se traži za neku ispražnjenu biskupiju biskupa, pošalje se različitim biskupima i provincijalima da predlože neke kandidate. Onda oni predlažu, pa se opet šalje mnogima  da diskretno napišu nešto o toj osobi – da li smatraju da je prikladna, koje su joj kvalitete, mane… tu je dosta pitanja na koja treba odgovoriti i prođe sigurno 15-20 osoba o kojima se nuncijatura konzultira. Kada pristigne jako puno odgovora, onda nuncij sa svojom ekipom pročita sva ta izvješća i izabire trojicu koju prosljeđuje u Rim na kongregaciju - pojašnjava mons. Križić istaknuvši kako ne može znati što su drugi pisali o njemu.

Priznao je kako je bio neodlučan. Bio je svjestan da po sposobnostima nije prikladan za biskupa, ali nije htio ne imati povjerenja u Boga koji ga je očito zvao za biskupa. A kada Bog zove, on jamči i pomoć.

- Uzeo sam geslo 'Samo Bog dosta je' Terezije Avilske jer je iskusila istinu kako je s Bogom sve moguće. Ne da se s Bogom mogu naći rješenja za sve situacije, nego taj osjećaj – kada vršiš volju Božju, kada s Bogom živiš, nosiš u sebi mir i vedrinu bez obzira kakve bile okolnosti. Pa čak i onda kad se prolazi kroz različite faze trpljenja. Stoga mi je to njezino geslo bilo posebno drago i sam sam uvjeren da je to istina, nešto iz vlastitog iskustva, ali želim da to iskustvo bude još veće - priznao je biskup Križić.

Ostatak intervjua možete pročitati OVDJE ili poslušati OVDJE.

 

Da biste komentirali, prijavite se.