Biskup Štambuk: Sv. Roko izazov svakome kršćaninu

S ovoga mjesta želim istaknuti da sam kao kršćanin, kao katolik, kao biskup ove biskupije, kao onaj koji pripada Papi i rimokatoličkoj Crkvi ponosan na svetoga Roka. Ponosan sam što je Roko rođen u krilu Katoličke Crkve.
Autor: IKA/Laudato/D.T. Photo: IKA četvrtak, 17. kolovoza 2017. u 19:21
Prijenosom kipa sv. Roka iz svečeve crkve do oltara pred crkvom Sv. Petra mučenika i euharistijskim slavljem koje je predvodio hvarsko-bračko-viški biskup mons. Slobodan Štambuk brojni vjernici župe sv. Stjepana I. proslavili su u srijedu 16. kolovoza zavjetnu svetkovinu sv. Roka u Starome Gradu na otoku Hvaru. Uz zvonjavu crkvenih zvona svečev kip na ramenima su ponijeli pripadnici vatrogasnih društava iz slovenskoga Zagorja ob Savi i Velke Opatovice iz Češke, gradova prijatelja grada Staroga Grada koji su pristigli za svetkovinu Rokova. U kratkoj procesiji nošen je i moćnik Sv. Roka. Pred dominikanskom crkvom okupilo se vjerničko mnoštvo, među kojima brojni mladi te gosti koji provode odmor u gradu koji je protekle godine slavio 2400. obljetnicu svojega osnutka. Uz biskupa Štambuka suslavili su hvarski dekan i župnik Vrboske preč. Emil Pavišić, starješina tamošnjega dominikanskoga samostana o. Mario Marinov, starogradski župnik Marko Plančić, postulator kauze bl. Ivana Merza dr. Božidar Nagy i ostali svećenici. 
 
- Pozdravljam sve vas koji ste se danas ovdje našli časteći svetoga Roka. Čestitam i Dan grada gradonačelniku Antoniju Škarpi, predsjednici Gradskoga vijeća Silvani Sanseović i svima koji odlučuju o ovome gradu. Neka vas sve sveti Roko nadahne dobrim mislima da ostavite iza sebe dobre tragove. Slavimo znamenitoga sveca koji je u povijesti ovoga grada tako snažno prisutan - poručio je hvarski biskup na početku misnoga slavlja.
 
- 'Ja nisam putnik bez karte. Ja imam svoj brod, svoga Boga, svoj svod i svoj rod. Ja nisam putnik bez karte'. Uzimam za početak moga i vašega razmišljanja ove stihove što ih je napisao jedan moj pjesnik s istočnoga dijela otoka Hvara, ističući da nije ukrcan u ovaj život slučajno, da on ima kartu, kartu prepoznatljivu i jasnu. Pjesnik kao da želi poručiti da ima svoj brod, ima svoga Boga, ima nad sobom svoj svod i svoj rod - istaknuo je biskup Štambuk uvodeći vjernike u homiliju. 
 
Biskup je ustvrdio kako se stihovi te pjesme mogu vrlo korisno primijeniti i na život sv. Roka. 
 
- Uzimam stihove ove pjesme upravo zato jer je sveti Roko bio putnik, bio je putnik hodočasnik prema Svetoj zemlji, putnik koji se na putu posvetio. Krenuo je i zaustavio se, osjećajući da na tome putu ima i bolji zadatak, nego li je njegovo hodočasničko putovanje. I tu je bio Roko s kartom u džepu, s kartom krsnoga lista, kartom koja nam govori da on pripada Bogu i da nije slučajno kršten. Mlad čovjek, pun snage, ne ide dalje, zaustavlja se kod kužnih bolesnika, kod ljudi kojima je potrebna njegova mladenačka pomoć, zaustavlja se tamo gdje se mi ne bismo zaustavili, gdje mi ne bismo prihvatili ući na ta vrata. Ali, Roko ima kartu, on nije slučajni putnik, on zna da na ovoj zemlji mora ispuniti zadatak onoga kojega on naziva'moj Bog'. Roko nastupa u Božje ime, nastupa želeći učiniti dobro - istaknuo je, između ostaloga, mons. Štambuk.
 
Primjer svetoga Roga stavio je na razmišljanje okupljenim vjernicima, potaknuvši ih da poput sveca u vlastitome životu nose zdrav sadržaj. 
 
- S ovoga mjesta želim istaknuti da sam kao kršćanin, kao katolik, kao biskup ove biskupije, kao onaj koji pripada Papi i rimokatoličkoj Crkvi ponosan na svetoga Roka. Ponosan sam što je Roko rođen u krilu Katoličke Crkve. I upravo tebi koji me možda pitaš: 'Što Crkva radi? Što je Crkva radila kroz povijest', ostavljam primjer svetoga Roka, ostavljam ti primjer svetoga Vinka Paulskoga koji uzima malo dijete i skrbi o njemu. Svjedoci smo još uvijek Majke Terezije, žene koja je služila najbjednijima. Ima nešto više od novaca na ovome svijetu. Iz života tih velikana izlazi milost koja želi djelovati prema braći i sestrama u kojima prepoznajemo Isusa Krista. Kako dobra stvarnost rođena u krilu Katoličke Crkve! Kamo sreće kad bi sve ustanove na ovome svijetu koje postoje, kad bi sve ustanove u našoj dragoj domovini Hrvatskoj davale i činile dobra djela koja se rađaju u krilu Katoličke Crkve, svijet bi bio ljepši, bio bi poželjiniji, u svijetu bi se događale velike i lijepe stvarnosti - istaknuo je biskup.
 
Poručio je kako je sv. Roko izazov svakome kršćaninu. „Kako izgleda tvoj brod, tvoj Bog, tvoj svod i rod", zapitao je vjerničko mnoštvo. 
 
Osvrnuvši se na obilježavanje Dana grada uz Rokovo u toj župi Hvarskoga dekanata, biskup je imao poruku i gradskim vlastima.
 
-Smijem li reći, draga moja gospodo, koja zastupate ovaj grad i nastupate uime ovoga grada:Jeste li svjesni koga ste izabrali za zaštitnika? Jeste li dovoljno svjesni što znači štovati svetoga Roka od početka do kraja, od jutra do večeri, što znači služiti braći ljudima uime Božje, služiti rodu i narodu – zapitao se biskup.
 
U tom kontekstu biskup je potaknuo vjerni narod na ljubav prema Bogu i narodu kroz svoj poznati govor o dvjema strankama. 
 
- Dragi Roko, htio bih u tvoje ime ovome narodu reći. Ja imam dvije stranke za koje najradije navijam. Sigurno se pitate koje su to stranke. Pitate se kako se one zovu, posebno vi iz prvoga reda. A ja navijam za te dvije stranke. Prema dvije velike stranke, koje bih trebao voljeti i ja i ti. Prema dvije velike stranke koje bi trebale značiti i meni i tebi. Prva stranka je moja Crkva sa svojih Deset Božjih zapovijedi. O, kad bi se tih Deset zapovijedi obdržavalo i kad bi one ušle u naš hrvatski narod. Tih Deset zapovijedi usmjeruju i mene i tebe, koji i meni i tebi moraju pokazati put što znači vjerovati Bogu i što znači ispravno poštivati čovjeka. Tada bi sigurno bilo i više poštenja. Druga stranka za koju navijam je moj hrvatski narod, u cjelini uzevši,moj narod sa svim njegovim sastavnicama i vrijednostima. To je stranka koju želim zastupati, to je stranka za koju želim moliti, to je stranka čiji član želim biti, to je stranka koje se ne želim stidjeti. Zanima me mir, sloga i zajedništvo u mojemu narodu. Ima li toga i u ovome gradu? Tek tada će ovaj grad cvasti, rasti i napredovati - poručio je, između ostaloga, hvarski biskup. 
 
Središnjemu misnom slavlju zavjetne svetkovine uz predstavnike gradskih vlasti nazočila je i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Slavlje Rokova pjevanjem je uveličao župni zbor Sv. Reparate pod ravnanjem Meri Pavičić – Donkić uz pratnju Ecije Lučić – Lavčević. Crkveno slavlje završilo je svečanom procesijom s kipom Sv. Roka ulicama grada Staroga Grada koji su nosili Starograđani odjeveni u tunikama. U tradicionalnome ophodu sudjelovali su, uz ostale, predstavnici gradske vlasti, zatim policija i vatrogasci u svojim odorama, kulturno-umjetnička društva u narodnim nošnjama, limena glazba iz Staroga Grada i brojni sudionici. Procesija se kretala od crkve Sv. Petra mučenika prema crkvi Sv. Ivana i Sv. Stjepana I., preko starogradske rive do Tvrdalja, utvrde koju je dao izgraditi hvarski pjesnik Petar Hektorović, odakle je biskup Štambuk vjerničkome mnoštvu udijelio svečani blagoslov. Na kraju slavlja Božji puk pozdravio je i Domovinu otpjevavši himnu Lijepa naša. 

 
Da biste komentirali, prijavite se.