Biskup Štambuk na svetkovinu Presvetog Trojstva u Postirima

Na svetkovinu Presvetoga Trojstva 11. lipnja hvarski biskup Slobodan Štambuk pohodio je župu sv. Ivana Krstitelja u Postirima na Braču u kojoj je slavio svečanu euharistiju s tamošnjim vjernicima. Liturgijskom slavlju prethodila je ulazna procesija u kojoj su sudjelovali mladi župljani.
Autor: Ika/Laudato/T.S. Photo: IKA nedjelja, 11. lipnja 2017. u 12:54

Za misnoga slavlja biskup Štambuk podijelio je sakrament kršćanske zrelosti ovogodišnjim kandidatima među kojima su bili i oni iz obližnjih župa.

- Danas je svetkovina Presvetoga Trojstva. Neka danas Presveto Trojstvo i znak križa koji činimo bude posebno izgovoreno -  rekao je hvarski biskup, uvodeći u svečano misno slavlje.

Vjernicima je na razmišljanje stavio misao sv. Pavla iz Druge poslanice Korinćanima 'Uostalom, braćo, radujte se, usavršujte se, tješite se, složni budite, mir njegujte i Bog ljubavi i mira bit će s vama'. Potaknuo ih je na izgrađivanje ljudskih i kršćanskih odnosa.

- Unatoč zbivanjima u cijeloj ljudskoj povijesti Bog uvijek ostaje Bog. Bog je onaj koji određuje naš život. Bog je prvi i posljednji, početak i završetak. Vjera u Boga je temeljni čin s kojim polazimo prema životnome cilju - istaknuo je, između ostaloga, mons. Štambuk.

Osvrnuvši se na Pavlov poticaj 'Složni budite', biskup je upozorio na važnost zajedništva i jedinstva u obitelji, župnoj zajednici i narodu.

- Kad će se to dogoditi mojoj Hrvatskoj, mojim Hrvatima, mojoj naciji da bude jedinstvena i složna kako bi se u našemu narodu nešto i ostvarilo. Naš susret s ljudima pokazuje nas i dokazuje kao vjernike - istaknuo je hvarski biskup.

Obraćajući se roditeljima mladih, potaknuo ih je na ljubav i međusobnu vjernost te primjer vjerničkoga života.

- Neka vaša djeca osjete u vama da vi vjerujete, neka vjera bude vaše svojstvo, neka ona po vama bude prepoznatljiva. Prenesite unutarnju vjeru u praksu vašega života. Neka vaša djeca osjete da u vama imaju stupove svoje vjere - istaknuo je, uz ostalo, biskup Štambuk.

Na kraju misnoga slavlja potaknuo je mlade na vjernost Bogu.

- Neka vas mali bogovi ne odvuku od jedinoga velikoga Boga - poručio je.

U završnoj riječi izrazio je zahvalnost višegodišnjemu župniku mons. Anti Jelinčiću na, kako je rekao, 'upornosti oko angažiranja vjernika laike u crkveni život'. Nastavak oko toga uključivanja laika preporučio je i mladome postirskom župniku koji je 2015. godine preuzeo duhovnu skrb za župnu zajednicu. U tijeku pohoda toj župi Bračkoga dekanata biskup je u subotu 10. lipnja u pratnji župnika pohodio mjesno groblje gdje se zadržao u tihoj molitvi za preminule svećenike iz te župe.
 

Da biste komentirali, prijavite se.