Krštenje devetog djeteta obitelji Sekul iz Bobovišća

Krštenje djeteta obavio je mjesni župnik Tonči Kusanović u crkvi Gospe Lurdske u Podhumu.
Autor: IKA/Laudato/J.B. Photo: IKA ponedjeljak, 12. veljače 2018. u 11:17

Na blagdan Gospe Lurdske, u nedjelju 11. veljače, u župi Gospe od Blagovijesti u Milni na otoku Braču krštena je mala Kate, rođena 23. lipnja prošle godine, deveto dijete u obitelji Matka i Danijele Sekul iz Bobovišća na moru. Katina krsna kuma je s. Robertina Šašo, članica Družbe kćeri Božje ljubavi iz redovničke zajednice u Milni. Ljubavlju i zajedništvom obitelj Sekul podiže svojih devetero djece. Najstariji sin Franko ima 24 godine, zatim Meri 22 godine, Dora 20 godina, Dražen 16 godina, Nera 13 godina, Mate 10 godina, Lukrecija 8 godina, dok je Nou Jurja, osmo dijete u obitelji, 2014. godine u Bobovišćima krstio hvarski-bračko-viški biskup Slobodan Štambuk.

Krštenje devetoga djeteta u nazočnosti brojnih vjernika i radosnome ozračju obavio je mjesni župnik Tonči Kusanović u crkvi Gospe Lurdske u Podhumu nedaleko Milne. Napušten je to zaseok Milne u kojemu više nema života, a Božji se puk okuplja na molitvu samo jednom godišnje o slavlju Gospe Lurdske. Misnoj molitvi i obredu krštenja prethodila je uvodna procesija pred tamošnjom crkvom podignutom 1926. godine. Među vjernicima iz Milne i obližnjih župa slavlju je nazočio i Luka Brčić, izaslanik župana Splitsko-dalmatinske županije Blaženka Bobana, te rodbina i prijatelji obitelji Sekul iz Bobovišća.

- Svečani je ovo dan zbog slavlja Majke Božje koja okuplja svoju djecu iz različitih mjesta našega otoka. Svečani je ovo dan i zbog oca Matka i majke Danijele Sekul koji su ovdje donijeli svoje deveto dijete na krštenje. Svečanost je ova duhovnoga i tjelesnoga roditeljstva. Ovdje se potvrđuje ona da Bog može i od kamenja podići Abrahamovo potomstvo. Ovo malo mjesto pod brdom, nekada puno vrijednih pastira i zemljoradnika, danas je napušteno. Kuće su pale, puti zarasli. Mogli bismo poput Jeremije plakati nad razorenim Jeruzalemom ili poput proroka Ezekiela vidjeti svoj narod i svoje vrijeme kao dolinu suhih kostiju u kojoj nema života. Ovo malo napušteno mjesto doista može biti slika mnogih mjesta i u našoj domovini, nažalost i čitave domovine - rekao je u uvodu u homiliju milnarski župnik.

Podsjetio je, pritom, da je prije 140 godina u Milni živjelo 2600 stanovnika i 315 djece, dok je danas u milnarskoj osnovnoj školi svega 46 djece. Nadalje, na Braču je nekada živjelo oko 30.000 stanovnika.

- Koliko bi se Podhuma ove godine moglo u Hrvatskoj zatvorili? Na desetke i desetke - primijetio je, između otaloga, domaći župnik. Izrazio je radost što je na događaj krštenja devetoga djeteta pristigao i dožupan splitsko-dalmatinske županije Brčić i tako kao izaslanik županije i župana pokazao svoje zajedništvo.

- Samo ako budemo zajedno, iz situacije u kojoj se nalazimo možemo nešto učiniti, samo iz zajedništva može nastati život i sve skupa opet oživjeti. Potrebno je uložiti snage, pameti i ruke pa da malo-pomalo sve postane djelotvorno vidljivo - istaknuo je Kusanović.

Pred kraj misnog slavlja župnik je prenio pozdrave hvarsko-bračko-viškog biskupa roditeljima i obitelji krštenice. Osim čestitke, biskup Štambuk je posredstvom župnika uručio obitelji i prigodni novčani dar. Izaslanik Splitsko-dalmatinske županije Luka Brčić u prigodnoj riječi izrazio je radost zbog dolaska na krštenje devetoga djeteta obitelji Sekul te podsjetio, pritom, da je nazočio i krštenju osmoga djeteta u toj obitelji u Bobovišćima. Upoznao je okupljene da i sam dolazi iz obitelji koja ima osmero djece te mu je poznato da se u tim obiteljima živi za djecu te nema mjesta egoizmu. Prenoseći čestitke župana Blaženka Bobana, podsjetio je da Splitsko-dalmatinska županija zaprima sve više zahtjeva za proširenjem groblja i otvaranjem mrtvačnica, dok se s druge strane, gase razredni odjeli i područne škole, a što se, kako je rekao, posebno odnosi na otoke i dalmatinsku Zagoru. Pojasnio je da je demografija i demografska obnova prioritet županije te se na tome planu mnogo toga čini na dobrobit djece i cijeloga društva.

U izjavi za Informativnu katoličku agenciju, dožupan Brčić istaknuo je da je obitelji Sekul županija darovala ček u iznosu od 10.000,00 kn uz darovano cvijeće i slatkiše za mališe. Okupljenim vjernicima u gotovo stoljetnoj crkvi Gospe Lurdske u Podhumu, koju podigoše braća Marangunić, obratila se i Lukrecija Lekšić, dobra duša te crkve, kako je rekao mjesni župnik.

 

Da biste komentirali, prijavite se.