Ljetna poruka hvarsko-bračko-viškoga biskupa

Podsjetio je kako je ljeti za vrijeme godišnjih odmora neizbježna tema i pitanje odnosa domaćih stanovnika i gostiju prema Bogu i vlastitoj duhovnosti.
Autor: ika.hr/Laudato/D.T. Photo: IKA petak, 28. srpnja 2017. u 16:47

Već tradicionalno za ljetnih mjeseci hvarski biskup Slobodan Štambuk uputio je poruku vjernicima svoje trootočke biskupije nešto opuštenijega sadržaja.

- Vi, koji ste skloni pjesništvu, po svoj ćete prilici riječ–dvije izmijeniti s morem koje šumi, vrije, nudi male i velike valove, udara o stijenku rive i priča li priča, po ne znam koji put, svoju priču. I vaša će reakcija od prve biti u uspoređivanju mora s čovjekom ili čovjeka s morem. Ponekad je tako tiho u svojim tonovima susreta s čvrstom zemljom i vaše će uho prepoznati onaj cilik mora koji podsjeća na najviše tonove. I odjednom ćete, osvježeni i razgaljeni, i omamljeni pjesmom mora, zamjeriti svima koji tijekom godine govore o žestokoj ćudi mora kada se ne može ni plivati ni broditi, i sigurno ćete ispravljati one zloguke prognozere koji znaju govoriti o olujnom moru, o neplovljenju, osobito na relacijama prema Hvaru, Visu, Korčuli, Lastovu... i kada otočani osobito čekaju novu i blažu prognozu da bi se 'stavili na put'. 'Za tebe neka smiri se more, nek' zaspu svi valovi...!', ta pjesma postaje molitva 'da smiri se more' - poručio je biskup Štambuk u ljetnoj poruci.

Biskup Štambuk nastavio je u pjesničkom tonu.

- A lađe k'o lađe, priča su za sebe. One tzv. 'mega jahte' pred kojima mnogima zastane dah i maštajući požele imati u rukama kormilo te 'grdosije' i one brodice, leutići, plovila s običnom 'pentom' koji ne znaju što je to 'suzuki–motor' ili s 'puno konja' koji 'sijeku more' kao da je sir s puno rupa. Pa ribari i ribarenje u što se 'zaljube' osobito mlađi ljudi, djeca i traže 'ješku' s kojom žele 'prevariti' ribu - opisao je biskup Štambuk radosti koje primjećuje ljetnih mjeseci.

Na kraju je podsjetio da je ljeti za vrijeme godišnjih odmora neizbježna tema i pitanje odnosa domaćih stanovnika i gostiju prema Bogu i vlastitoj duhovnosti.

- Je li na moru ljetovanje odmor ili umor? Ima odmora i odmora, ima umora i umora! Fizičkoga i duhovnog. Tjelesnoga u želji za poprimanjem crnije kože, ali i onoga 'crnila' duše i duhovnosti. Vječito je pitanje: Ide li se na ljetni odmor u svijesti da za dušu i duhovnost nema godišnjega odmora! Od – mora!" - poručio je mons. Štambuk, ispričavajući se subraći svećenicima što im nije uspio – stoji u poruci – ''napisati nešto uz ljetnu žegu'', zaželio im je da se uz Božji blagoslov za ljetnih dana ipak uspiju odmoriti.

Da biste komentirali, prijavite se.