Biskup Petanjak posjetio Mazibu - misijsku postaju u nastajanju

Krčki biskup Ivica Petanjak, koji se nalazi u pastoralnom pohodu misijama koje u Zambiji vodi misionar don Boris Dabo, u utorak 24. listopada posjetio je misiju Lusu, koju je taj misionar utemeljio prije 14 godina.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: IKA srijeda, 25. listopada 2017. u 13:48

Misija Lusu na putu je prema novoj destinaciji evangelizacije, a to je postaja u nastajanju - Maziba. Za razliku od do sada posjećnih misijskih centara i filijala koje je osnovao misionar Boris Dabo, a koje već duži niz godina samostalno funkcioniraju, posjet novoj postaji Maziba bio je nešto sasvim drukčije, jer su se posjetitelji mogli upoznati, a i vidjeti, kako nastaje jedna postaja, koje predradnje je potrebno učiniti kako bi započela s misijskim djelovanjem. Postaja u nastajanju Maziba nalazi se uz rijeku Zambezi, sjeverno od misije Ndjoko, oko 50 km, na području do koje Radosna vijest još nije stigla, što je posebno izazovno za misionara Dabu da pođe upravo u takve krajeve i osnuje novu misijsku postaju.

Ideja da se započne izgradnja centra došla je od nekolicine vjernika koji su rodom iz tog područja, a žive u drugim misijama. Budući se Maziba nalazi u biskupiji Mongu, a ne u biskupiji Livingstone u kojoj djeluje misionar Dabo, i nakon što su dobivena dopuštenja od crkvenih i državnih vlasti, kao i pristanak Kraljevskog dvora, rad je započeo prije dvije godine obilaskom i upoznavanjem s prostorom i ljudima u tom kraju. Misionar je osnovao svoj tim koji ima zadatak izgraditi misiju, ali i izgraditi zajednicu animirajući i pozivajući ljude na kateheze i molitvu. Formirani animatori kroz protekle godine djeluju i u obližnjim školama kako bi i na taj način upoznali lokalno stanovništvo te započeli evangelizaciju.

U tijeku je izgradnja infrastrukture za funkcioniranje postaje, a idućih dana započinje izgradnja crkve. Biskup Petanjak posjetio je sve dijelove misije u nastajanju, te se susreo s timom mladića i animatora koji rade na izgradnji zajednice. U razgovoru je misionar predstavio svakoga od njih i njihovu zadaću. Biskup Petanjak izrazio im je zadovoljstvo, zahvalnost i divljenje za sve što čine, kao i za to što je mogao iz prve ruke upoznati rad misionara te želju da osnivanjem novih postaja pruži ljudima mogućnost upoznati Isusa Krista i živjeti po Evanđelju.

 

Da biste komentirali, prijavite se.