Biskup Petanjak: Bog nas čeka: to je naša najveća radost i najveća nada

Kršćanska nada nije samo nostalgija za nebom, nego živa i djelotvorna želja za Bogom u ovom svijetu.
Autor: biskupijakrk.hr/Laudato/D.T. Photo: biskupijakrk.hr srijeda, 16. kolovoza 2017. u 19:07
Proslava svetkovine Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, Velike Gospe, u krčkoj prvostolnici, koja je započela u ponedjeljak navečer molitvom krunice i sv. misom bdijenja, a kulminirala koncelebriranim misnim slavljem kojeg je predvodio krčki biskup mons. Ivica Petanjak.
 
Mnogobrojnim vjernicima, što ovdašnjim župljanima što turistima, koji su ovom prigodom ispunili katedralu, biskup se obratio i prigodom homilijom.
 
- Pred oči slušatelja priziva prikaz žene iz knjige Otkrivenja – sliku Marije ali i Crkve –  ''zaodjenute suncem, s mjesecom pod nogama, a na glavi joj vijenac od zvijezda''. Ona očito sudjeluje u samom proslavljenom i slavnom životu kojim živi i Bog. Jer svaki čovjek kao i cijela Crkva  pozvani su biti u istom sjaju kao Stvoritelj i Otkupitelj. Bog nije ljubomoran na svoj život i na svoju slavu pa da tu istu slavu ne bi dao onome tko se za zemaljskog života priznao njegovim. O svom identitetu i pozivu Crkva uči i iz daljnjeg opisa žene iz Otkrivenja. Ona se, trudna, bori protiv đavla koji joj želi proždrijeti dijete. Što to za nas znači? Crkva je zaručnica Božja, ona koju Bog neprestano pohađa, s koje ne skida svoj pogled i koja je sposobna donositi plod – život – na svijetlo dana. No taj život i poslanje kršćanina nije bez patnje i borbe – istaknuo je biskup Petanjak.
 
Dodao je kako se kršćanin danomice odlučuje živjeti ovaj život na najbolji i najplodonosniji način, spreman svakog se trenutka upustiti u koštac s bilo kojom vrstom zla; ne posustaje ni onda kad gleda smrti u oči, jer zna da je svaki život u Božjim rukama.
 
- Ono što ga nosi spoznaja je da je život svakoga od nas u Božjim rukama, pa i onda kad se svima čini da smo gubitnici, pa i onda kad svijet već slavi naš poraz, kad je za nas sve gotovo, za Boga sve počinje. Bog će naći načina da nas zaštiti i spasi – rekao je.
 
Na kraju propovijedi, biskup je citirao riječi pape Franje: ,,Bog nas čeka, iščekuje nas, ne idemo u prazno, očekivani smo. Bog nas iščekuje i naći ćemo, idući u drugačiji svijet, dobrotu Majke, naći ćemo naše, naći ćemo vječnu Ljubav.'' 
 
- Bog nas čeka: to je naša najveća radost i najveća nada koja proizlazi iz ove svetkovine. Povjerimo se zagovoru majke Marije, kako bi postigla kod Gospodina da ražari našu vjeru u vječni život; da nam pomogne plodonosno živjeti vrijeme koje nam je Bog darovao i ponudio u nadi. A kršćanska nada nije samo nostalgija za nebom, nego živa i djelotvorna želja za Bogom u ovom svijetu. Želja za Bogom koji će nas učiniti neumornim hodočasnicima, hraneći u nama hrabrost i snagu vjere, što u isto vijeme znači odvažnost i snagu ljubavi – zaključio je biskup u svojoj homiliji.
 
Da biste komentirali, prijavite se.