Ove godine u Košicama je predstavljena rekonstrukcija lica svetog Marka Križevčanina

Mons. Cyril Vasil DI, tajnik Kongregacije za Istočne Katoličke Crkve iz Rima služio je liturgiju uoči spomendana sv. Marka Križevčanina.
Autor: Livio Marijan/Laudato/M.P. Photo: Livio Marijan subota, 07. rujna 2019. u 08:53

Večer uoči spomendana sv. Marka Križevčanina u grkokatoličkoj katedrali Presvete Trojice u Križevcima, svečanom arhijerejskom liturgijom, započela je proslava spomendana trećeg hrvatskog sveca i 400. obljetnica njegove mučeničke smrti.

Liturgiju sv. Ivana Zlatoustog služio je nadbiskup mons. Cyril Vasil DI, tajnik Kongregacije za Istočne Katoličke Crkve iz Rima, uz susluženje mons. Vjekoslava Huzjaka, biskupa bjelovarsko-križevačkoga i mons. Milana Stipića, apostolskog administratora Križevačke eparhije te mnoštva grkokatoličkih svećenika Križevačke eparhije i rimokatoličkih svećenika križevačkoga dekanata.

U prepunoj križevačkoj katedrali, mons. Cyril Vasil u homiliji koju je izrekao na hrvatskom jeziku, s radošću je istakao kako mu je posebno što može ovdje slaviti spomen svetoga Marka Križevčanina, rođenog u Križevcima, prije 430 (četiristo trideset) godina, a za nebo rođenog u njegovu rodnom gradu Košice prije 400 godina.
 
- Tako je na neki način vaš zemljak postao i moj zemljak. Moja župa spada u  mjesta koja su pripadala opatiji Krasna, povjerenoj pastoralnoj skrbi našega zajedničkoga sveca. U povijesti moga redovničkoga zvanja kult svetih košičkih mučenika ima posebno mjesto, zahvaljujući prijateljstvu s ocem Michelem Fedorom, isusovcem i velikim promotorom štovanja košičkih mučenika, koji svojim neumornim radom pridonio procesu njihove kanonizacije – rekao je mons. Vasil.
 
Rekao je kako se u Košicama, gradu mučeništva svetoga Marka i njegovih drugova Stefana Pongracza i Melkijora Grodzieckoga, 30. travnja ove godine, održao posebni događaj povijesnog i znanstvenog značaja.
 
- Zajednička međunarodna skupina znanstvenika iz Slovačke, Češke i Brazila predstavila je rekonstrukciju lica triju svetaca-mučenika iz Košica. Slike lica dobivene su zahvaljujući antropološkoj znanosti i suvremenim tehnikama digitalne 3D rekonstrukcije.  Nakon četiri stoljeća, s vjerojatnošću od 90 % možemo reći da poznajemo prava lica ovih ispovjednika vjere, da poznajemo lice svetoga Marka Križevčanina – rekao je nadbiskup Vasil.
 
Govorio je i o traženju lica Božjega iz biblijske perspektive i što znače biblijski izričaji traženja i poznavanja lica Božjega. Naglasio je kako je i 'sveti Marko Križevčanin čitav svoj život vjernoga sluge Božjega i svoje Crkve 'tražio lice Božje', htijući utvrditi ono što predstavlja intimni odnos s Bogom.'
 
Dodao je kako je sveti Marko to učinio na mnogo načina. Kroz dobro obrazovanje koje je dobio u svojoj kršćanskoj obitelji ovdje u Križevcima, kroz svoj osobni i uzorni život kao mladi student u Beču, kroz izbor da služi Gospodu kao svećenik, što je učinio za boravka u Grazu, kroz svoje pohađanje viših teoloških nauka u Rimu, kroz svoju službu Crkvi po zadatcima koji su mu bili povjereni u Trnavi i Krasnoj, kroz služenje narodu Božjemu u pastoralnom poslanju u Košičkom kraju, kroz obranu i ispovijest vjere u vremenu progona i ratova.
 
- Ono ljudsko lice Isusa Krista, pravednoga Sluge patnika, zahvaljujući kojemu se čovječanstvo može spasiti, nije bilo nepoznato našemu svetom Marku - kazao je tajnik Kongregacije mons. Cyril Vasil.
 
Na završetku liturgije izmoljene su litanije sv. Marka Križevčanina, kao završetak devetnice, a svima se zahvalio ordinarij Križevačke eparhije o. Milan Stipić te mons. Vjekoslav Huzjak.
 
Iz Košica, grada mučeništva sv. Marka, pristigli su i arhimandrit o. dr. Jaroslav Lajčik, generalni vikar Košićke eparhije te o. Martin Mraz, tajnik košičkoga grkokatoličkog vladike Milana Chautura. Đakonsku službu vršio je o. Livio Marijan, kancelar Križevačke eparhije, a pjevali su Katedralni zbor Križevci i Pjevački zbor Kalnik pod ravnanjem prof. Ozrena Bogdanovića.
 

Da biste komentirali, prijavite se.