Žumberački vikarijat na dar dobio vrijednu ikonu Isusa Krista

Ikona je izrađena u keramici i zbog svoje dugotrajne i iznimno zahtjevne izrade ima posebnu umjetničku i veliku materijalnu vrijednost.
Autor: IKA/Laudato/M.P. Photo: IKA nedjelja, 19. siječnja 2020. u 11:02

Bivši hrvatski veleposlanik u Ruskoj Federaciji Tonči Staničić obratio se Žumberačkom vikarijatu pismom namjere u kojem je izrazio svoju želju da toj crkvenoj ustanovi trajno podari jedinstvenu ikonu Isusa Krista.

U dogovoru sa žumberačkim biskupskim vikarom o. Danijelom Vranešićem usuglašeno je da se iz sigurnosnih razloga ikona pohrani u križevačkom Eparhijskom muzeju gdje za to postoje adekvatni uvjeti.

U subotu 18. siječnja biskupski vikar susreo se u Križevcima sa Staničićem koji je vrijednu ikonu predao Crkvi. Biskupski vikar zahvalio je bivšem hrvatskom veleposlaniku u Rusiji koji je odlučio taj iznimno vrijedni umjetnički rad podariti upravo hrvatskim grkokatolicima.

Vikar je zatim Staničiću pokazao i Eparhijski muzej u kojem će biti trajno izložena darovana ikona. Nakon zajedničkog obilaska katedrale vikara i umirovljenog veleposlanika u svom je domu ugostio katedralni križevački župnik o. Mihajlo Simunović.

 

Da biste komentirali, prijavite se.