Blagoslov i polaganje kamena temeljca za hospicij bl. Miroslav Bulešić u Puli

U Puli je u ponedjeljak 26. studenoga održana svečanost blagoslova i polaganja kamena temeljca za hospicij koji će nositi ime bl. Miroslava Bulešića.
Autor: IKA/Laudato/K.P. Photo: IKA utorak, 27. studenog 2018. u 15:55

Polažući kamen temeljac ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac istaknula je važnost te ustanove za Istru te napomenula kako smatra da upravo na ovakvim projektima treba imati partnerski odnos s Crkvom jer je to, napose kada se hospicij otvori, jako važno.

Porečki i pulski biskup Dražen Kutleša rekao je kako se terminalnim bolesnicima osim materijalne i medicinske želi ponuditi i duhovna skrb.

Spomenuo je primjer Poljske gdje je iz fondova Europske unije napravljeno već više od 300 hospicija te izrazio namjeru da se, ne samo u Istri nego u cijeloj Hrvatskoj omogući ljudima, kako je rekao, jedan blaženi način odlaženja s ovoga svijeta.

Biskup Kutleša je već 2014. godine započeo aktivno raditi na ideji osnivanja i izgradnje Hospicija u Istri. Prva ideja bila je nadograditi Hospicij na današnji Svećenički dom Betanija u Puli, na Vidikovcu. Nakon gotovog projekta rečeno je da se na tome mjestu ne može graditi Hospicij kao zdravstvenu ustanovu.

Hospicij će se graditi blizu kompleksa nove pulske bolnice, a namijenjen je pacijentima u najtežim trenucima njihova života te njihovim obiteljima. Više o samom hospiciju rekla je klinička koordinatorica za palijativnu skrb u Istarskoj županiji doktorica Julijana Franinović Marković. Palijativna skrb u Istarskoj županiji razvija se od 2005. godine. Najprije volonterski, a potom kroz kućnu palijativnu skrb koju pružaju mobilni timovi.

Hospicij u Puli bit će nadogradnja i osnaživanje postojećeg palijativnog sustava u Istri i to kroz tri funkcije. U novoizgrađenoj strukturi pružat će se stacionarnu zdravstvenu skrb s 14 kreveta uglavnom u jednokrevetnim sobama u kojima će moći uz bolesnika boraviti članovi obitelji. Predviđa se da bi takvu skrb moglo koristiti oko 220 bolesnika godišnje. Tu će biti i dnevni centar kao mjesto volonterskog djelovanja u pomoći bolesnicima, ali i onih koji mogu pomoći u drugim aspektima funkcioniranja hospicija. Treći segment hospicija bit će obrazovni centar u suradnji s medicinskom školom i pulskim sveučilištem Jurja Dobrile kako bi se osiguralo educiranje novih pružatelja usluge palijativne skrbi.

Porečka i Pulska biskupija, Istarska županija i Grad Pula sklopili su 27. svibnja 2015. godine Pismo namjere o ostvarivanju suradnje na realizaciji projekta osnivanja ustanove za palijativnu skrb.

Ugovor o gradnji pulskog hospicija potpisan je u srpnju 2018. godine, a riječ je o projektu vrijednom oko petnaest milijuna kuna od čega je iz državnog proračuna kroz tri proračunske godine osigurano deset milijuna. Sredstva za ostatak projekta izgradnje osigurat će biskupija, a u troškovima opremanja sudjelovat će Istarska županija i Grad Pula, pojasnio je biskup Kutleša u izjavi za medije.

Lokacija za gradnju hospicija određena je Ugovorom o osnivanju i prijenosu prava građenja između Opće bolnice Pula i Caritasa Porečke i Pulske biskupije za građevinsko zemljište površine 6.576 m² na rok od 30 godina. Ukupna korisna površina građevine iznosi 1.259,41 m², od čega korisna površina unutarnjih prostora iznosi 1.075,47 m².

Pergamenu koja je umetnuta u kamen temeljac potpisali su ministrica Žalac, biskup Kutleša, istarski župan Valter Flego i pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Predviđeni rok završetka projekta je 1. svibnja 2020. godine.

 

Da biste komentirali, prijavite se.