Pazin: humanitarni koncert i podjela biskupskih stipendija

Na humanitarnom koncertu Caritasa Porečke i Pulske biskupije u Pazinu uručena pomoć udruzi ''Hoću – mogu'' te podjeljene biskupijske stipendije ''Blaženi Miroslav Bulešić''.
Autor: ppb.hr/Laudato/I.M. Photo: ppb.hr nedjelja, 03. prosinca 2017. u 14:35
U sportskoj dvorani Pazinskog kolegija održan je tradicionalni humanitarni koncert u organizaciji Caritasa Porečke i Pulske biskupije, ove godine pod geslom   ''Istra biskupu Dragutinu Nežiću'' na spomen obilježavanja 70. obljetnice uspostave Pazinske Apostolske administrature (1947.) i 40. obljetnice ujedinjenja Istarske Crkve (1977.).

Ove je godine prihod koncerta bio namijenjen pomaganju Udruzi roditelja djece s teškoćama u razvoju ''Hoću-mogu'' iz Pazina. Nakon koncerta podijeljene su stipendije Zaklade ''Bl. Miroslav Bulešić'' i to za osnovnoškolce po 2.500,00 kuna, srednjoškolce 3.500,00 kuna, studente po 5.000,00 kuna te doktorandi po 10.000,00 kuna. Do sada je, u četiri godine djelovanja Zaklade, kroz 1205 stipendija, podijeljeno sveukupno nešto više od 5.000.000,00  kuna.

Ravnatelj dijecezanskog Caritasa, preč. Željko Zec zahvalio se svima koji su omogućili održavanje ovogodišnjeg koncerta te ukratko podsjetio na povijest održavanja humanitarnih koncerata u organizaciji biskupijskog Caritasa te na četiri godine djelovanja Biskupijske zaklade ''Blaženi Miroslav Bulešić''. Svake godine se nastojalo progovoriti o jednom velikom čovjeku naše crkvene povijesti. Tako je kroz godine koncert bio posvećen biskupu Jurju Dobrili, blaženom Miroslavu Bulešiću, nadbiskupu Josipu Pavlišiću, monsignoru Boži Milanoviću, blaženom Francescu Bonifaciu te ove godine biskupu Dragutinu Nežiću. Time se željelo podsjetiti na njihov rad, utjecaj i značenje njihovog lika i djela za povijest Crkve u Istri.

Istaknuo je potom da se želi pomoći mladima, koji nemaju potrebne materijalne mogućnosti, u postizanju boljih školskih i studentskih uspjeha. Podsjetio je primatelje da, iako ne postoji konkretna ugovorna obveza za primatelje stipendija, primljena pomoć obvezuje ih na posvećenost u učenju, pažnju u obiteljskom okruženju, te na jednu konkretniju svijest o pripadnosti svojim župnim zajednicama.

U tom kontekstu  potaknuo je primatelje stipendija da se jave svojim župnicima, koji su im potpisali zamolbe, i ponude svoju pomoć u nekom aspektu života župe, bilo kroz neku pomoć u uredu, u uređenju sakralnih objekata, kroz aktivnost u nekoj od župnih udruga ili zajednica. Ove godine Crkva u Istri želi progovoriti posebno o starijim osobama pa je pozvao stipendiste da u tom smislu tijekom školske godine povremeno posjete nekog starca ili bolesnika.

- Dar koji ste primili traži jedno vaše takvo angažiranje i prisutnost u životu Crkve koja vam pomaže - naglasio je preč. Željko Zec.

O biskupu dr. Dragutinu Nežiću  potom je kroz kratko izlaganje progovorio vlč. prof. dr. sc. Josip Grbac koji je istaknuo da se veličina čovjeka, u povijesnim razmjerima, ne mjeri isključivo po njegovim materijalnim dostignućima, već nadasve po idejama koje je svojim promišljanjem i djelovanjem začeo i time obilježio budućnost područja kojim  je upravljao.

Dr. Grbac je istaknuo ulogu biskupa Nežića u djelovanju dr. Bože Milanovića, koji zasigurno ne bi bio mogao realizirati sudbonosne akte za povijest Istre bez placeta svoga ordinarija. Mons. Milanović jednako tako ne bi bio mogao uspostaviti prevažne plodonosne  kontakte s ideološki suprotnim državnim uređenjem, u cilju očuvanja opstojnosti Crkve u Istri i njezinih dobara, da mu u tome nije bio podrška biskup Nežić, čovjek isto tako velikih diplomatskih sposobnosti.

Istaknuo je i dalekosežne vizije dr. Nežića, napose na području medija, te naglasio kako su današnje postojanje Radio Istre, Ladonje, Danice i drugih medijskih realnosti plod njegovih želja koje je, svjestan mogućeg doprinosa medija Crkvi, već tada nastojao usaditi svojim svećenicima.

Potom se okupljenima obratio biskup porečki i pulski mons. dr. Dražen Kutleša. Osim zahvale svima koji su sudjelovali u realizaciji koncerta te sakupljanju pomoći za Udrugu ''Hoću – mogu'', zahvalio je i svim fizičkim i pravnim osobama te župama koje su sudjelovale u sakupljanju sredstava za ovogodišnje stipendije Zaklade ''Blaženi Miroslav Bulešić''.

Zahvalu za primljenu pomoć izrekla je predsjednica Udruge Klarita Radoš Matijašić. Ona je naglasila da će donacija biti iskorištena za nastavak već započetih projekata, od kojih neke jedino oni provode u Istri, kao što je primjerice Vojta terapija. Progovorila je ukratko o poteškoćama s kojima se suočavaju roditelji djece s poteškoćama u razvoju, jer se njihov život u potpunosti mora prilagoditi terapijama i drugim potrebama djece kako bi im se omogućilo što je moguće kvalitetniji život u zdravstvenom i društvenom smislu. Biskup je zatim predsjednici Udruge ''Hoću – mogu'' uručio ček s iznosom od 50.000,00 kuna koliko je te večeri sakupljeno.

Glazbeni dio koncerta omogućili su Limena Glazba Pazin, pod ravnanjem dirigenta Alda Foška,  mlada glazbenica Nina Fakin dijalektalnim skladbama sa sestrom Anom, vokalno-instrumentalni sastav „Kerubini“ iz župe sv. Barbare u Raši, Dominik Draguzet, Nikolina, Petra i Marko Kuhar, Luka Krulčić uz instrumentalnu pratnju Nikole Lovrinića te grupa mladih „Sv. Mihovil“ iz Žminja. Osim glazbom, večer je bila obilježena i recitacijama Nine Fakin i Nine Buršić.

 
Da biste komentirali, prijavite se.