Biskup Škvorčević: Poput svetog Leopolda pristanimo na Božju ponudu

Zaželio je da Gospodin po zagovoru sv. Leopolda učvrsti i ojača sve ono što je Njegovo u nama, te na sve zazvao Božji blagoslov.
Autor: pozeska-biskupija.hr/laudato.hr/D.R. Photo: pozeska-biskupija.hr utorak, 12. svibnja 2020. u 16:44

Na današnji blagdan sv. Leopolda Mandića požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je u požeškoj župnoj crkvi istoimenog hrvatskog sveca svečano misno slavlje.

- Nije lako opisati njegov zemaljski život jer je, ljudski gledano, prejednostavan, malen do neznatnosti. U tom i jest izazov! Kao da se i sam papa Pavao VI. očitovao određenu nedoumici kad ga je ubrajao među blaženike te se u svom govoru više puta zapitao: 'Tko je to tko nas danas okuplja? Gledaj kako je siromašan, kako je skroman, kako je ljudski, tako ponizan, vedar i sabran. Gledaj, to je siromašni ponizni kapucin, boležljiv i slab, ali ipak tako čudnovato siguran, da upravo osjećamo kako nas privlači i očarava. To je slabašan, pučki, ali istinit lik Isusov. A što Isus poručuje kroz proročku pojavu siromaška? - kazao je biskup u svojoj propovijedi.

Potom je biskup povezujući svoj govor s naviještenim evanđeoskim ulomkom kazao kako nas Isus poziva da provjerimo koja su naša polazišta u prosudbi kakav je netko čovjek, koji je njegov istinski identitet.

- U Isusovu govoru o dobrom pastiru prepoznajemo božanske koordinate unutar kojih se ostvaruje njegovo poslanje: 'Veće ljubavi nema nitko od ove: da tko život svoj položi za svoje prijatelje'. On je Bog prijatelj, dokraja do u smrt za nas, te ga je mladi Bogdan Mandić iz Herceg Novog u Boki Kotorskoj prepoznao kao svoju životnu istinu, oduševio se za njega i krenuo ga nasljedovati na redovnički način pod imenom Leopold - rekao je među ostalim biskup Škvorčević.

Na kraju euharistijskog slavlja, nakon što je zajedno s vjernicima izmolio molitvu Požeške biskupije u Godini Božje riječi, biskup je podsjetio vjernike da im Bog po ovom svetom slavlju govori da računa s njima te je izrazio vjeru da i oni poput sv. Leopolda rado pristaju na tu Božju ponudu. 

 

Da biste komentirali, prijavite se.