Hodočašće u Voćin

Obitelji s brojnom djecom iz Požeške biskupije, 15. kolovoza na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, hodočastile su u voćinsko svetište, gdje je svečano euharistijsko slavlje predvodio požeški biskup Antun Škvorčević.
Autor: IKA/Laudato/M.R. Photo: IKA srijeda, 16. kolovoza 2017. u 08:37

On je najprije pred likom Gospe Voćinske uputio trostruki pozdrav Isusovoj Majci koji su hodočasnici popratili pjevajući poklik "Blažena ti što povjerova". Potom je pozdravio hodočasnike, napose obitelji s brojnom djecom, koje danas na svetkovinu Velike Gospe o dvadesetoj obljetnici utemeljenja Požeške biskupije slave svoju euharistijsku postaju u pripravi za Treći biskupijski euharistijski kongres, koji će se održati 24. rujna ove godine u Požegi.

U homiliji biskup je rekao da nas svetkovinom Marijina uznesenja na nebo Crkva želi podsjetiti da je Bog u Isusu Kristu, koji je u Mariji postao čovjekom, slomio moć smrti i poveo čovječanstvo prema pobjedi života. Ustvrdio je da je Bog svoju strategiju pobjede nad smrću stavio u ruke ženi, u čijem je porodu pobijedio smrt. Osvrćući se na našu Hrvatsku situaciju, biskup je ukazao na tužnu činjenicu da očekujemo spas i budućnost naše domovine po nekim drugim pobjedama, u njoj je sve manje rađanja i iz nje život sve više uzmiče. U svoje osobno ime, i u ime Crkve zahvalio je nazočnim obiteljima s brojnom djecom za njihovo dragocjeno služenje životu, za uključenje u Božju strategiju koja ide putem rađanja novih ljudskih bića, i što prihvaćanjem žrtve ljubavi omogućuju Bogu da po njima i u našoj Hrvatskoj dadne jasne znakove kako nas nije napustio i želi ostvariti svoju pobjedu nad smrću.

Biskup je rekao obiteljima s brojnom djecom kako jako dobro znade s koliko je žrtava i poteškoća povezano njihovo služenje životu, ali je izrazio uvjerenje kako se one ne straše zbog toga jer znaju da nas je Bog kroz žrtvu, muku i smrt svoga Sina poveo k pobjedi uskrsnuća. Gdje god postoji žrtva ljubavi koja se sjedinjuje s Isusovom žrtvom ljubavi na križu, tu se događa Božja pobjeda nad smrću, naglasio je biskup, upozorivši istodobno da nema života ondje gdje je na djelu sebičnost i bijeg od žrtve. Potaknuo je obiteljima s brojnom djecom da budu ponosne što njima nije ovladala sebičnost, što su na Božjoj strani, i snagu za svoj život crpe iz mise, u kojoj Isus Krist, uskrsli pobjednik snagom svoga Duha obnavlja svoju žrtvu ljubavi. Biskup je rekao da su te obitelji velika dragocjenost za Požešku biskupiju, čiju su dvadesetu obljetnicu postojanja odlučili proslaviti velikom biskupijskom misom, Euharistijskim kongresu u Požegi, koji će predvoditi poljski kardinal Stanislav Dziwisz, tajnik pape Ivana Pavla II., utemeljitelja Biskupije, a na kojoj će obitelji s brojnom djecom imati posebno mjesto. Spomenuo je da će takve obitelji iz Voćina i Đulovca navedenog dana dopratiti u Požegu lik Gospe Voćinske, koji je sv. Ivan Pavao II. tijekom svoga trećega pastirskog pohoda Hrvatskoj svečano okrunio, 7. lipnja 2003. godine.

Osvrnuvši se potom na naviješteni ulomak iz knjige Otkrivenja, biskup je podsjetio kako postoje sile protivne životu koje žele smrt. Sedmeroglavi zmaj ugrožava život djeteta koje se ima roditi, ali nas sveti pisac uvjerava da će pobijediti Žena koja se opredijelila za život, a ne zmaj koji je protiv života. Pozvao je nazočne da se ne prestraše protivnika života kojih ima u Hrvatskoj, nego se pridruže onima koji se u našoj domovini zalažu za život, u nadi da protuživotnasedmeroglava aždaja ni u Hrvatskoj neće pobijediti. Izrazio je uvjerenje da nazočni hodočasnici ne traže istinu o svojoj sudbini u tarot kartama, u talogu od kave ili na neki drugi praznovjerni način, nego je iščitavaju u Marijinu liku, i pred činjenicom njezine proslave na nebu zahvaljuju Bogu što je tako veličanstveno smislio i našu proslavu. Pozvao je hodočasnike da se molitvom obrate Mariji da im pomogne čvrsto vjerovati Bogu i surađivati s njegovim naumom o životu, te da nikome ne dopuste da im u duši zamrači Božje obzore.

Nakon popričesne molitve uslijedila je središtem Voćina procesija s likom Gospe Voćinske, praćena pjesmom i molitvom kojom su obitelji s brojnom djecom i drugi hodočasnici iskazivali odanost Isusovoj Majci. Po povratku u crkvu biskup Antun je predvodio čin povjere Isusovoj Majci i na kraju rekao da je ona ovom pobožnošću i procesijom poručila svim hodočasnicima, a osobito obiteljima s brojnom djecom da se ne boje, jer nisu sami u nevoljama svoga života, nego nad njima bdije ljubav koja je pobijedila smrt. Uslijedio je podnevni odmor i okrjepa hodočasnika koji su se zatim sabrali u prostorijama Hrvatskog doma u Voćinu nedaleko svetišta, gdje je za obitelji s brojnom djecom održan prigodni program. Voditeljica Centra Požeške biskupije „Za život i obitelj" Ana Matković predstavila je što je Požeška biskupija nastojala činiti za brak i obitelj tijekom 20 godina svoga postojanja.

Potom je progovorio biskup Škvorčević rekavši među ostalim da su obitelji s brojnom djecom, služiteljice života, Božje djelo, te im je zahvalio za žrtvu koju svakodnevno prikazuju za svoju djecu. Rekao je da su supružnici u takvim obiteljima svojim bračnim životom utemeljenim na sakramentu svete ženidbe primjer drugima u Hrvatskoj kako treba surađivati s Bogom s obzirom na život. Kazao je da je ponosan na njih, i da se raduje svakom susretu s njima na slavljima krštenja u njihovim župama, ali da se osobito raduje susretu s njima u Požegi na Euharistijskom kongresu.

Skupina djece iz Pleternice u kratkom skazanju je predstavila važnost praštanja i pomirenja u obitelji. Sav program obogatila su svojim pjevanjem djeca iz Voćina, koje je sviranjem pratila Ksenija Mikulčić, tajnica Biskupijskog caritasa. Na završetku susreta Ivan Popić, ravnatelj Biskupijskog caritasa, zajedno s bogoslovima suradnicima uručio je obiteljima s brojnom djecom novčani dar Požeške biskupije s Pismom biskupa Škvorčevića u kojem im on čestita svetkovinu Marijina uznesenja na nebo i poziva na Euharistijski kongres u Požegi.


Da biste komentirali, prijavite se.